latinica  ћирилица
17/09/2023 |  08:52 ⇒ 08:55 | Autor: SRNA

"Srpska sela tri decenije bez struje - potrebna pomoć Srpske i Srbije"

Sela Dubovsko, Bosanski Doljani, Grmuša, Gorjevac i Lipa u Bihaću ni danas nemaju struju, a srpski povratnici apeluju da ih institucije Republike Srpske i Srbije ne zaborave i da im pomognu.
Bihać - Foto: SRNA
BihaćFoto: SRNA

Paroh bihaćki Slaviša Milinović rekao je Srni da je ovaj problem prisutan gotovo tri decenije.

Prema njegovim riječima, u selu Pritoka prije rata su gotovo stoodstotno stanovnici bili Srbi, a danas srpskih povratnika ima svega u pet kuća.

- Iz Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Pritoci, koji datira iz 1893. godine, Srbi su odvedeni na Garavice gdje su mučenički postradali, a Hram je 1941. godine spaljen. Porušen i uništen, on danas svjedoči o mučeničkom životu Srba iz Bihaća i čeka obnovu -  istakao je sveštenik Milinović.

Povratničko stanivništvo u Bihaću uglavnom je starije životne dobi. U Bihaću živi samo 200 Srba, među kojima je tek sedam školaraca.

- Gledamo u Republiku Srpsku i Srbiju da nam pomognu, da nas ne zaborave, da nas posjete i uvjere se u težak život, ali isto tako i u hrabrost jer smo se vratili na naša ognjišta - rekao je paroh bihaćki.

On je naveo da u cijeloj parohiji bihaćkoj postoji šest pravoslavnih hramova i jedna kapela, od kojih je najstariji Hram Svetog Velikomučenika Pantelejmona u Grmuši.

Prema njegovim riječima, dva hrama su obnovljena, dva su u fazi obnove, dok dva čekaju obnovu.

Sveštenik Milinović je rekao da srpska sela u Bihaću u ljetnom periodu ožive, dok su u ostatku godine gotovo pusta.

On je istakao da povratničko stanovništvo ima dobru komunikaciju sa lokalnom vlasti u Bihaću koja im jedina i pomaže, dok su federalne vlasti gluve i nijeme na probleme i potrebe povratnika u Bihać.