latinica  ћирилица
17/09/2023 |  09:20 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

Petković: Nepotrebna sjednica, napad na povratnike nije u nadležnosti Parlamenta

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlementarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da je apslolutno nepotrebna hitna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o navodnoj ugroženosti prava povratnika bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj, jer se time ništa ne može riješiti, s obzirom da to nije u nadležnosti parlamenta BiH.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

Petković je Srni rekao da je moguće da postoje pojedinačni incidenti, ali da je njih mnogo više prema Srbima u Federaciji BiH.

- Lično znam za veliki broj ugrožavanja prava Srba u opštinama Petrovac, Drvar i Glamoč, a da ne govorimo o nekim drugim lokalnim zajednicama. Branio sam pojedine Srbe iz FBiH koje su vlasti optuživale i pokušavale da ih optuže i osude za krivična djela koja nisu počinili, već su samo ispoljavali svoja vjerska i nacionalna osjećanja - naglasio je Petković.

Prema njegovim riječima, uvijek je bilo i biće određenih incidenata, a ukoliko ih i ima, onda to treba prepustiti pravosudnim institucijama, a ne da Predstavnički dom o tome rasptravlja, jer se time samo želi i dalje širiti nekakva mržnja i netrpeljivost u BiH.

- Smatram da se tim ništa ne može riješiti, pogotovo, jer to nije nadležnost parlamenta BiH. Samo ćemo potrošiti još jedan dan i zasjedanje Predstavničkog doma o temi koja nije i ne treba da bude na dnevnom redu - istakao je Petković.

Za četvrtak, 21. septembra, zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti povratnika u BiH.

Grupa bošnjačkih poslanika zatražila je da Predstavnički dom razmatra, kako su forumulisali, "učestale napade na povratnike" na teritoriji Republike Srpske i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove bezbjednosti u cijeloj BiH.