latinica  ћирилица
17/09/2023 |  11:10 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Opština Drvar pokrenula akciju obnove Spomenika palim borcama i žrtvama fašističkog terora

Opština Drvar, sa ciljem obnove i zaštite kulturnog nasljeđa i vraćanja simbola antifašističke borbe, pokrenula je akciju obnove Spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora koji je potpuno uništen tokom Odbrambeno-otadžinskog rata, rečeno je Srni u lokalnoj upravi.
Opština Drvar - Foto: SRNA
Opština DrvarFoto: SRNA

Opština se angažovala na prikljupljanju dokumentacije i arhivske građe potrebne za rekonstrukciju ovog spomenika, te su stupili u kontakt sa Marom Kockovićem, sinom kipara Marijana Kockovića po čijem projektu je bio urađen Spomenik palim borcima i žrtvama terora.

- On je dao saglasnost da se autorsko djelo njegovog oca koristi bez naknade, za šta smo mu iskreno zahvalni. Hvala i svim udruženjima antifašista i predstavnicima SUBNOR-a iz BiH i regiona koji su nam pružili podršku i pomoć u realizaciji ove ideje - naveli su iz opštine Drvar.

U narednom periodu, po dobijanju saglasnosti nadležnih institucija, opština Drvar krenuće u realizaciju ovog projekta i vraćanja Drvaru simbola antifašističke borbe i pobjede naroda drvarskog kraja nad najvećim zlom 20. vijeka.

U okolini Drvara je 27. jula 1941. godine počela oružana borba protiv fašističkih okupatora i državnih izdajnika, čime je i počeo ustanak na teritoriji današnje BiH.

Prvog dana ustanka u Drvaru život je dalo 14 ustanika. Ustanak se iz Drvara proširio na susjedne teritorije.

Tokom Drugog svjetskog rata Drvar je bio slobodan 1.000 dana više od bilo kojeg drugog grada u okupiranoj Evropi.

Drvar je tokom rata tri puta bio sjedište oslobođene teritorije. Posljednji put od januara do 25. maja 1944. godine, kada su tu boravili maršal Јosip Broz Tito, Vrhovni štab, Nacionalni komitet oslobođenja, Centralni komitet Komunističke partije Јugoslavije i redakcija Tanjuga.

U to vrijeme, Nijemci su isplanirali vazdušni desant na Drvar, akciju pod kodnim nazivom "Konjićev skok", koji je bio neuspješan - nisu uspjeli da dođu do Vrhovnog štaba i Tita.

Toga dana, 365 Drvarčana dalo je život za slobodu. Nacisti su krvnički ubijali žene i djecu, palili porodice. Zbog svog herojstva tokom desanta, grad je 1974. godine odlikovan Ordenom narodnog heroja.

Narod Drvara i okoline dao je tokom rata 7.072 borca, od kojih 2.056 žena.