latinica  ћирилица
17/09/2023 |  11:14 | Autor: SRNA

Mazalica: Ratna zastava tzv. Armije RBiH na Vlašiću još jedna provokacija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da podizanje ratne zastave takozvane Armije BiH na Vlašiću predstavlja još jednu provokaciju bošnjačkih političara prema pripadnicima druga dva naroda.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Postavljanje ratne zastave tzv. Armije BiH na ovakvu vidljivu i istaknutu tačku je još jedna provokacija. Postavlja se pitanje da li bi ovakav predmet, s obzirom na turističku dimenziju pomenutog vrha, trebao dobiti i dozvolu kantonalnih vlasti? Svakako predstavlja veličanje rata i guranje prsta u oko onima koji su bili na suprotstavljenim stranama - naglasio je Mazalica.

On je ukazao i da su simptomatične riječi načelnika Travnika /Kenana Dautovića/ "i da smo sposobni izdići se iznad partikularnih interesa bilo koje vrste i prirode".

- Kakvi su to interesi kada se stavlja zastava armije samo jednog naroda, ako nisu partikularni, i kakvo je to mentalno ostrvo i pećina u kojoj živi načelnik opštine kad je za njega to "izdizanje"? On je zaista ubijeđen da su Srbi i Hrvati bili zaluđeni i greškom stupili u VRS i HVO, a da su se "izdigli", trebali su valjda pristupiti armiji koja ih je ubijala, zatvarala i protjerivala sa svojih ognjišta - naglasio je Mazalica.

On je istakao da je ovo još jedan pokazatelj i krize identiteta u smislu postavljanja grba srpske dinastije Kotromanića.

- Sve zajedno sa ljiljanima, hrišćanskim simbolom Bogorodice, ali koji se, nažalost, koristio u borbama protiv Srba i hrišćana. U svakom slučaju, ta zastava nije podignuta da slavi Kotromaniće i Bogorodicu, već da provocira Srbe i Hrvate, te da oni zaobilaze vrh Vlašića u planinarenju i drugim aktivnostima - napomenuo je Mazalica.

Prilikom podizanja ratne zastave takozvane Armije BiH na Vlašiću u okviru manifestacije "Dani pobjede, dani ponosa", načelnik opštine Travnik Kenan Dautović izjavio je da će "svi Bošnjaci beskompromisno braniti BiH ukoliko bude potrebe za tim".