latinica  ћирилица
17/09/2023 |  13:56 | Autor: SRNA

Petković: Ratna zastava na Vlašiću - podsjećanje na zločine takozvane Armije BiH

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da postavljanje ratne zastave pod kojom se borila takozvana Armija BiH na Vlašiću sigurno ne šalje poruke suživota i mira u BiH, već podsjeća Srbe, ali i neke druge narode na zločine koje je ta vojska činila.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Vlašić je turističko mjesto u koje mnogi Srbi dolaze i provode vrijeme, a neki imaju i svoju imovinu i sigurno je da se neće ugodno osjećati kada budu gledali u tu zastavu - rekao je Petković, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, ima drugih stvari koje treba rješavati, a vezane su za Vlašić, poput povrata oduzete imovine.

- Znamo da do danas nije riješeno imovinsko pitanje, odnosno nije vraćen hotel na Vlašiću koji je zapaljen i izgorio je, a vlasništvo je grada Banjaluka - podsjetio je Petković.

On je istakao da bi bilo bolje da se vlasti Travnika i Srednjobosanskog kantona bave drugim temama.

- Bilo bi bolje da razgovaramo o tome u narednom periodu, a postavljanjem ovakvih zastava samo se provociraju drugi narodi - poručio je Petković.

Prilikom podizanja ratne zastave takozvane Armije BiH na Vlašiću u okviru manifestacije "Dani pobjede, dani ponosa", načelnik opštine Travnik Kenan Dautović izjavio je da će "svi Bošnjaci beskompromisno braniti BiH ukoliko bude potrebe za tim".