latinica  ћирилица
17/09/2023 |  15:21 ⇒ 15:22 | Autor: SRNA

Obilježena 31 godina od formiranja Omarskog bataljona

U Omarskoj kod Prijedora danas je obilježena 31 godina od formiranja Trećeg pješadijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade, odnosno Pete kozarske lake pješadijske brigade.
31 godina Omarskog bataljona - Foto: SRNA
31 godina Omarskog bataljonaFoto: SRNA

Ratni komandant Omarskog bataljona Radovan Ilić podsjetio je da je ovaj bataljon bio u sastavu obje ove brigade i izvodio operacije u vezi sa svim što se dešavalo u okviru Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske i u dijelu koji se odnosio na zaštitu teritorije i naroda Prijedora, a kasnije i na koridoru.

- Ovaj bataljon je sve zadatke izvršavao časno, pošteno i odgovorno i u skladu sa svim konvencijama koje su tada bile na snazi. Čast mi je što sam bio u prilici da dvije godine budem komandant ovog bataljona - dodao je Ilić.

Nekadašnji komandir čete u Omarskom bataljonu Radivoj Piljić rekao je da je ovo sjećanje na ljude koji su dali život za slobodu.

- Dužni smo da se svake godine okupimo na ovom mjestu i da im odamo počast. Ujedno da se i mi, pripadnici ovog bataljona sastanemo i porazgovaramo - rekao je Piljić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor istakao je da je doprinos ovog bataljona u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ogroman, te da to nikad ne smije biti zaboravljeno.

- Drago mi je što to narod prepoznaje, drago mi je što je i danas ovdje mnogo mladih ljudi, jer moraju da znaju istoriju, jer bez istorije ne možemo ići naprijed. Na ovom mjestu smo se okupili da se poklonimo stradalima i da razgovaramo sa našim borcima, koji su u to vrijeme bili na braniku Republike Srpske. Želimo da pošaljemo poruke mira i suživota i da moramo poštovati svoje jer bez toga ne može ići naprijed - rekao je Јavor.

U Hramu Svetog velikomučenika Lazara u Omarskoj služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata čime su evocirane uspomene na ratni put ovog bataljona koji je imao oko 1.800 boraca od kojih 186 poginulih boraca sa ovog područja.