latinica  ћирилица
17/09/2023 |  15:23 ⇒ 15:41 | Autor: SRNA

Zločin nad 16 ubijenih Srba u Serdarima - jedan od najstrašnijih

Kod spomen-obilježja u selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice u opštini Kotor Varoš danas je služen parastos za 16 Srba, članova porodica Serdar, Tepić i Bencuz koje su na današnji dan prije 31 godinu ubili pripadnici muslimanskih snaga.
Kotor Varoš-parastos - Foto: SRNA
Kotor Varoš-parastosFoto: SRNA

Cvijeće kod spomen-obilježja položila je delegacija opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i porodice nevino stradalih žrtava, a njihova zajednička poruka je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih, jer je počinjen nad nedužnim civilima.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš Miladin Savanović istakao je da za ovo zlodjelo ruka pravde još nije stigla zločince muslimanskih paravojnih formacija.

- Krajnje je vrijeme da se na adekvatan način procesuiraju svi odgovorni za ovaj, ali i za druge zločine na prostoru BiH, jer po broju osuđenih i procesuiranih osoba ispada da su samo Srbi bili učesnici proteklog rata - naglasio je Savanović.

On je poručio da žrtve ovog zločina nikada ne smiju biti zaboravljene.

- Poznato je da je značajan broj neprijateljskih vojnika učestvovao u ovom napadu, a samo jedan čovjek je procesuiran. Apelujem da oni koji dijele pravdu to čine na osnovu činjeničnog stanja i težine zločina, odnosno da adekvatno osude zločince - istakao je Savanović i dodao da je jedini grijeh nevino stradalih što su bili pravoslavni hrišćani.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan naglasio je da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima i da se treba sjećati žrtava, ali i svakog borca koji je branio Republiku Srpsku.

Parastos za ubijene služio je paroh vrbanjački Dragan Mijatović uz sasluženje sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Јelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, Ljubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.