latinica  ћирилица
17/09/2023 |  16:59 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

"Šmit nelegalnim postupanjem notifikovan u Ministarstvu inostranih poslova"

Savjetnica predsjednika Republike Srpske Ana Trišić Babić izjavila je da je Kristijan Šmit 2021. godine nelegalnim postupanjem tadašnjeg otpravnika poslova a.i. Misije OHR u BiH notifikovan Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara kao dolazeći novoimenovani visoki predstavnik, a zatim od tadašnjeg ministra Bisere Turković nelegalno prihvaćen.
Ana Trišić Babić - Foto: RTRS
Ana Trišić BabićFoto: RTRS

- Nelegalnim postupanjem tadašnjeg otpravnika poslova a.i. Misije OHR u BiH Šmit je 2021. godine notifikovan Ministarstvu inostranih poslova BiH kao dolazeći novoimenovani visoki predstavnik, a zatim od tadašnjeg ministra inostranih poslova /Bisere Turković/ nelegalno prihvaćen, iako je znala da u ovoj stvari postoji spor i nije imala ovlašćenje Predsjedništva BiH da ga prihvati - navela je Babićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, biće razmotrena mogućnost traženja odgovornosti za Turkovićevu.

Savjetnica predsjednika Republike Srpske je ponovila da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, jer nije izabran prema proceduri koju propisuje Dejtonski mirovni sporazum.

Ona je naglasila da u skladu sa ovim, Republika Srpska ne sarađuje sa Šmitom, a takođe ne priznaje ni njegove odluke.

Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara istaklo je da je Kristijanu Šmitu, u skladu sa verbalnom notom OHR-a, izdata identifikaciona iskaznica tipa MO sa rokom važenja do 26. januara 2025. godine, te da on i stalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta, javili su mediji u FBiH.