latinica  ћирилица
17/09/2023 |  17:07 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

Nešić zatražio odgovor: Po kojem je osnovu Šmit u BiH (VIDEO)

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je da je uputio zahtjev Ministarstvu inostranih poslova BiH, SIPA, Službi da poslove za strancima i Graničnoj policiji u kojem je zatražio odgovor na pitanje po kojem osnovu se Kristijan Šmit nalazi u BiH i po kojem osnovu lica koja ga čuvaju nose oružje i ko im je to dozvolio.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Јoš nisam upoznat sa tim dokumentima. Sutra sam na poslu, vidjeću da li su mi nadležne institucije odgovorile. Ukoliko ne budu odgovorile, poslaću urgenciju. Očekujem da ću u toku sedmice dobiti odgovor na osnovu kojeg ću se i postaviti, a imam namjeru da istjeram na čistac boravak Šmita i posebno boravak naoružanih ljudi koji pripadaju specijalnim jedinicama strane zemlje. Interesuje me kako su došli, na koji način su unijeli i nose oružje unutar BiH - rekao je Nešić za RTRS.

On je istakao da stranci sa oružjem, mimo EUFOR-a, nemaju šta da traže u BiH.

Nešić je rekao da Šmit nije visoki predstavnik u BiH, već obični državljanin Njemačke koji nema pravo na pogodnosti koje visoki predstavnici imaju u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Šmit nije visoki predstavnik i ne može uživati povlastice i položaj koje ima legitimni predstavnik - rekao je on.

Nešić je rekao da je spreman, nakon odgovora MIP-a BiH i konsulatacija sa pravnicima, da potpiše i uputi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu ukoliko bude elemenata krivične odgovornoisti.