latinica  ћирилица
17/09/2023 |  17:22 ⇒ 17:37 | Autor: SRNA

Fon der Lajenova na Lampeduzi

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posjetila je danas italijansko ostrvo Lampeduzu, koje se bori sa naglim prilivom migranata, i obećala akcioni plan bloka u 10 tačaka koji će pomoći Italiji da se suoči sa ovim problemom.
Đorđa Meloni i Fon der Lajen (foto: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI ) -
Đorđa Meloni i Fon der Lajen (foto: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI )

Skoro 126.000 migranata stiglo je u Italiju do sada ove godine, što je skoro duplo više u odnosu na isti period prošle godine.

Na malo ostrvo Lampeduza u proteklih sedam dana pristiglo je oko 7.000 migranata, što je više od populacije samog ostrva.

Fon der Lajenova došla je u pratnji italijanske premijerke Đorđe Meloni, a automobil kojim su prebačene u prihvatni centar za migrante nakratko su zaustavili i blokirali mu prolaz mještani protestujući zbog aktuelne situacije.

- Radimo na tome, radimo najbolje što možemo - rekla je Meloni.

Nakon posjete prihvatnom centru Fon der Lajenova iznijela je "akcioni plan" u 10 tačaka kojim će se ublažiti pritisak na Italiju.

- Neregularne migracije su evropski izazov i potreban im je evropski odgovor, mi smo u ovome zajedno - rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Meloni.

Ona je na italijanskom jeziku dodala - "Možete računati na EU".

Plan uključuje korišćenje agencije EU za spoljne granice Fronteks za identifikaciju migranata koji stižu u Italiju i repatrijaciju onih koji ne ispunjavaju uslove za azil.

Fronteks bi takođe pojačao morsku i vazdušnu kontrolu migrantskih čamaca i pomogao u suzbijanju krijumčara ljudi, rekla je Fon der Lajenova, dodajući da je već razgovarala sa nekoliko lidera EU o planu i da je uvjerena u njihovu podršku.

Ona je obećala da će ubrzati isporuku opreme za obalsku stražu Tunisa, države koja je trenutno glavna polazna tačka za migrante na moru, i ubrzati transfer sredstava u Tunis u skladu sa sporazumom sklopljenim u julu koji ima za cilj suzbijanje migracija.

Istakla je da će EU povećati pristup legalnim kanalima za migrante, rekavši "što smo bolji sa legalnom migracijom, to možemo biti strožiji sa neregularnom migracijom", istovremeno se obavezujući na kontinuiranu borbu protiv trgovaca ljudima.