latinica  ћирилица
17/09/2023 |  17:48 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Brijesnica Gornja: Okupili se raseljeni Srbi

U Brijesnici Gornjoj kod Lukavca održan je 9. Zavičajni sabor Brijesničana i poljska jesenja molitva, koji su okupili raseljene Srbi sa tog područja s ciljem da obezbijede uslove za održivi povratak jer ni poslije 28 godina u selu, koje je imalo 570 stanovnika, nije obnovljena niti jedna kuća.
Brijesnica Gornja kod Lukavca - Foto: SRNA
Brijesnica Gornja kod LukavcaFoto: SRNA

Јedan od organizatora Lazo Tripunović, koji je izbjegao u Doboj, izjavio je da je početna namjera grupe entuzijasta okupljenih u namjeri da posjete i očiste lokalno groblje - prerasla u saborovanje s ciljem stvaranja uslova za održivi povratak.

- Već ima petnaestak porodica koje su spremne da očiste temelje i obnove objekte. To ukazuje da će povratak zaživjeti, a Bogu hvala, uz nas starije sve je više i mlađih koji se uključuju - izjavio je on i naveo da su mještani ove godine izdvojili oko 10.000 KM za nasipanje i uređenje puta do lokalnog groblja i mjesta saborovanja.

Napomenuo je da niko od oko 570 prijeratnih stanovnika ovog sela, koje je totalno uništeno, nije uspio da obnovi imanje nakon što su protjerani 1995. godine.

- Imali smo vodu, struju, uvodio se i telefon, ali rat je sve to prekinuo - podsjetio je on. 

Rekao je da je nakon smrti Radenka Nikolića, koji se 2006. godine vratio Gornju Brijesnicu, sva njegova obnovljena imovina ponovo uništena.

Prema njegovim riječima, ove godine sabor ima posebnu težinu i značaj, jer okupljeni time ukazuju na prisustvo Srba koji se ne odriču svog rodnog kraja i, u okolnostima narušene bezbjednosti, daju podršku srpskim povratnicima u Tumarama, Donjoj Brijesnici i Panjiku.

Predsjednik Zavičajnog udruženja mještana Gornje Brijesnice Miloš Kovačević, koji živi u Prnjavoru, rekao je da su nekadašnji mještani istrajni u namjeri da obnove svoju imovinu.

Kovačević je ukazao da je, kako bi povratak bio sprovodiv i održiv, neophodna podrška grada Lukavca i institucija FBiH, kao i u Republici Srpskoj.

- Prva faza je da se obnovi putna komunikacija, jer je makadamski put u jako lošem stanju zbog eksploatacije šume i lošeg održavanja - izjavio je Kovačević i istakao da nakon toga treba ponovo obnoviti nekadašnju elektro-mrežu.

Dušan Nenić, koji živi u Brčkom, rekao je da je, da bi obnovio miniranu i uništenu kuću, pomoćne objekte i osposobio imanje od 120 dunuma kod federalnih institucija aplicirao na programe obnove 2004. i 2005. godine, ali da nikakav odgovor nije dobio.

Ratomir Nikolić, koji živi u Bijeljini, naveo je da dvije kuće, pomoćni objekti, kao i sva mehanizacija, nisu uništeni tokom ratnih dejstava već krađom "od crijepa do šaltera".

Nikolić je poručio da je zahvaljujući Saboru i jesenjoj molitvi Gornja Brijesnica ponovo oživjela, te je zadovoljan što su mladi sve više zainteresovani da obnove svoju djedovinu.

Saboru su prisustvovali načelnici Petrova i Vukosavlja Ozren Petković i Borislav Rakić, kao i gradonačelnik federalnog Lukavca Edin Delić.

Rakić kaže da je veliki broj mještana ovog kraja spas našao u Vukosavlju, te je zadovoljan što današnjim prisustvom na saboru pokazuju da nisu odustali od svog identiteta i korijena.

Petković je rekao da opština Petrovo moralno i u skladu sa mogućnostima finansijski pomaže srpske povratnike, ali je razočaran što ni nakon 28 godina u Gornjoj Brijesnici nije ostvaren održivi povratak, kao i što su nedavni događaji u povratničkom naselju Tumare, nestanak Јovanke Đurić/89/ i napad na Radmilu Simić, poljuljali i zategli odnose.

- Treba im pomoći. Nažalost, do sada su bili prepušteni sami sebi - istakao je Petković.

Rakić i Petković su izrazili spremnost da u saradnji sa gradonačelnikom Lukavca učesnicima sabora bude omogućena kvalitetnija infrastruktura i bude izgrađena nadstrešnica kako bi imali gdje da dođu tokom svetkovina.

Delić rekao je da je lokalna vlast Lukavca pomogla da se učini prohodnim put do Brijesnice Gornje, za koju kaže da je vazdušna banja i prostor pogodan za život.

On je podsjetio da je Brijesnica Gornja nekada imala i školu, ali je nažalost danas bez stanovnika jer Lukavac nema sredstava da iznese neophodne kapitalne investicije koje traže podršku viših nivoa vlasti.

Paroh puračićki Јelenko Lazić služio je molitvu u okviru sabora.

Organizacioni odbor pripremio je bogat kulturno-umjetnički program.