latinica  ћирилица
17/09/2023 |  18:55 ⇒ 18:56 | Autor: SRNA

Predstavljena Fondacija "Uz šampione"

U Banjaluci je danas zvanično javnosti predstavljena Fondacija "Uz šampione" koja će raditi na poboljšanju uslova za sportiste sa invaliditetom u okviru čega je pokrenula akciju za izgradnju sportskog centra, odnosno dvorane i prateće infrastrukture prilagođene sportistima sa invaliditetom.
Predstavljena Fondacija "Uz šampione" - Foto: SRNA
Predstavljena Fondacija "Uz šampione"Foto: SRNA

Kao prvi korak Fondacija je zvanično započela kampanju za prikupljanje donacija građana u kutijama koje će biti postavljene na što više mjesta širom u BiH, te apelovala da to promovišu i podrže i mediji i svi ostali.

Predsjednik Fondacije Ognjen Ranisavić rekao je na konferenciji za novinare da je od suštinske važnosti iskorak koji podrazumijeva da počne gradnja nove infrastrukture.

- Imamo jako dobre predispozicije da budemo uspješni na svjetskim i olimpijskim takmičenjima, ali nas sputava manjak resursa. Osim pristupačnosti i uslova, problem je generalno dostupnost sportskih dvorana i obezbjeđivanje termina za sve sportiste, a posebno za sportiste sa invaliditetom - naglasio je Ranisavić.

On je istakao da će, osim inicijative za izgradnju infrastrukture, raditi na zastupanju sportista, ali i poboljšanju zakonodavstva u ovoj oblasti. Fondacija će se baviti i promocijom vrijednosti i principa inkluzije i jednakosti.

Član Upravnog odbora Vlado Švraka rekao je da Fondacija želi da obezbijedi konkretnu i direktnu podršku sportistima kada je riječ o potrebnoj opremi i da pozivaju ljude koji imaju sluha da pomognu.

- Kod nas u gradu i okolini nema pristupačnih dvorana za sportiste sa invaliditetom. Cilj je da to promijenimo i mislim da to ne bi bilo teško, niti tehnički problematično. Takav sportski kompleks mogli bi da koriste i validni sportisti, ali bio bio posebno prilagođen za osobe sa invaliditetom - naveo je Švraka, koji je košarkaš u Košarkaškom klubu invalida Vrbas iz Banjaluke.

Predsjednik Skupštine Paraolimpijskog komiteta BiH Darko Pavlić izrazio je nadu da će Fondacija uspjeti.

- Nama je potrebna multifunkcionalna dvorana koja bi bila dostupa 24 časa svim sportistima, a pogotovo osobama sa invaliditetom. Mi kaskamo mnogo, a ako želimo vrhunske rezultate, onda bez sale, stručnog kadra, treninga i finansija, to nije moguće - napomenuo je Pavlić - stonoteniser u Stonoteniskom klubu invalida Vrbas.

Predsjednik Košarkaškog kluba invalida Kozara iz Gradiške Zoran Samardžić rekao je da bi bilo dobro da imaju jedan centar u Banjaluci gdje bi se svi okupljali.