latinica  ћирилица
17/09/2023 |  19:51 ⇒ 22:03 | Autor: SRNA

Helez ima plan da naoružava BiH?

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ima plan da naoružava BiH za šta iz budžeta BiH traži više od milijardu KM, što je nekoliko puta više u odnosu na osnovni budžet Ministarstva, navedeno je u dokumentima u koje je ATV imao uvid, prenijela je SRNA.
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH) -
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

U povjerljivim dokumentima navedeno je da je na osnovni budžet Ministarstva odbrane upisan i aneks sa troškovima koji se odnose, uglavnom, na naoružanje.

ATV navodi da niko ne zna za šta će ministru odbrane u Savjetu ministara oružje i oprema vrijedna gotovo 70 miliona KM, a da je pitanje i to zašto bi u oklopna vozila uložio čak gotovo 150 miliona KM?

Iz ove medijske kuće podsjetili su da Helez ima plan da modernizuje protivoklopne sisteme i da to plati više od 20 miliona KM, koliko bi da izdvoji i za modernije artiljerijsko naoružanje i opremu, ali i da bi novac iz budžeta BiH da usmjeri i za nuklearno-biloško-hemijsku odbranu.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da Helez ima pravo na svoje želje, ali da BiH apsolutno niko ne prijeti i zbog toga ne vidi potrebu za dodatnim naoružanjem.

- Sve što se tiče modernizacije i sličnih stvari, vezano za Ministarstvo odbrane, sadržano je u aneksima osnovnog budžetskog zahtjeva. Svakako da je to spisak lijepih želja. Tako da sa sigurnošću već sada možemo reći da će budžet Ministarstva za 2024. godinu najvjerovatnije biti oko 394 miliona KM - naveo je Goganović.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da BiH ne treba novo naoružanje, nego te kapacitete treba smanjivati, upravo da bi se u njoj održali stabilnost i mir.

- A, što se tiče mogućnosti da se to odobri - ona je vrlo mala. Upravo zato što to prolazi kroz Fiskalni savjet BiH u kojem sjede i predstavnici Republike Srpske - rekao je Mazalica.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić ocijenio je da je riječ o politikantstvu.

- To je moje lično mišljenje jer smatram da na ovim prostorima, barem što se tiče naše strane, a mislim i sa drugih, ima još pametnih, trezvenih ljudi. I da do toga apsolutno ne može da dođe. Ali, pazite - oprez nikada nije na odmet - rekao je Rogić.