latinica  ћирилица
17/09/2023 |  21:28 ⇒ 21:33 | Autor: SRNA

U Andrićgradu Sabor srpskog izvornog pjevanja

Sabor izvornog srpskog pjevanja okupio je danas u Andrićgradu oko 200 guslara i članova ženskih i muških pjevačkih grupa iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.
Andrićgrad-Sabor srpskog izvornog pjevanja - Foto: SRNA
Andrićgrad-Sabor srpskog izvornog pjevanjaFoto: SRNA

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je istakao da ovaj događaj treba njegovati jer čuva srpsku tradiciju, gusle, pjesmu, narodnu nošnju i sve ono što ne smije biti zaboravljeno.

- Opština Višegrad je podržala organizaciju ove revije narodnog pjevanja i tako će biti i u narednom periodu, a sve s ciljem njegovanja i očuvanja naše tradicije - rekao je Đurević.

Učesnike i goste sabora blagoslovio je sveštenik Rajko Cvetković, koji je u obraćanju rekao da ovakve manifestacije pokazuju šta su preci radili u neka davna vremena i to sve ostavili u amanet.

Predsjednik višegradskog Guslarskog društva "Rade Јamina" Darko Lečić rekao je da na Saboru iz godine u godinu okupljaju guslare, pjesnike, zdravičare, istoričare, pjevačke grupe i sve one koji žele da sačuvaju tradiciju, a posebno gusle, koje su i pod zaštitom Uneska.

- Cilj nam je da našu baštinu prenesemo na mlađe naraštaje - istakao je Lečić.

Deveti Sabor izvornog srpskog pjevanja održan je u organizaciji Guslarskog društva "Rade Јamina" i opštine Višegrad.