latinica  ћирилица
17/09/2023 |  22:33 ⇒ 22:56 | Autor: SRNA

Bratunac: Zvukom gusala i predavanjem počeli "Dani ćirilice"

U Bratuncu je večeras počela manifestacija "Dani ćirilice" nastupom jednog od najboljih mladih guslara u Republici Srpskoj Dušana Pejića i predavanjem redovnog profesora beogradskog Filološkog fakulteta Vanje Stanišića.
Dani ćirilice u Bratuncu - Foto: SRNA
Dani ćirilice u BratuncuFoto: SRNA

Nakon svečanog otvaranja u novoj administrativnoj zgradi bratunačke opštine, profesor Stanišić, kao predavač iz Matice srpske, održao je veoma sadržajno predavanje o temi "Integrativne i dezintegrativne sile u istoriji ćiriličke pismenosti".

Stanišić je rekao da je podržao ovu aktivnost i došao u Bratunac kako bi dao doprinos održavanju manifestacije i borbi za očuvanje tradicije, pisma i jezika.

- Moramo pomoći našim vlastima da očuvamo ćirilicu, jer to vlast ne može sama. A pismo i jezik su naši zajednički i oni su dokaz našeg identiteta, naše viševekovne tradicije i kulture, koje svi treba da negujemo - poručio je Stanišić.

On je potom odgovarao na pitanja zainteresovanih o značaju očuvanja ćiriličkog pisma, jezika i tradicije kao najznačajnijim elementima srpskog identiteta.

Pejić, koji je viši asistent na Katedri za srbistiku na Filozofskom fakultetu na Palama, uz drevni srpski instrument gusle otpjevao je autorsku pjesmu o ćirilici, koja je izuzetno ocijenjena u stručnim krugovima.

Pejić je rekao da se na primjeru naziva ugostiteljskih i trgovačkih firmi u Bratuncu vidi koliko je ćirilica ugrožena.

- Nažalost, tako je i u Beogradu i u Novom Sadu na koje bi trebalo da se ugledamo kao na pozitivne primjere i smjernice, ali nije tako. Čast mi je da večeras promovišem očuvanje našeg ćiriličkog pisma pjesmom uz gusle koje su, takođe, veoma značajan element srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta - naglasio je Pejić.

Predsjednik bratunačkog Udruženja "Art" Ranko Јakovljević rekao je da je cilj organizovanja ove manifestacije promocija i očuvanje ćirilice kao najznačajnijeg elementa srpskog nacionalnog identiteta i želja da njegovanje ćiriličkog pisma postane tradicija i da to prihvate i mlade generacije.

U okviru ove manifestacije u narednih mjesec dana biće izvedena lutkarska predstava "Hvala Vuku za azbuku" autora Cvetina Aničića, jednog od malobrojnih diplomiranih lutkara u Srbiji, a biće prikazan i ruski film "Ćirilov kod" koji govori o razvitku ćiriličkog pisma.

Biće organizovan i nagradni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola za literarni rad o temi "Ćirilicu moramo čuvati".

Uporedo sa "Danima ćirilice" u Bratuncu se održavaju i "Bratunačke duhovne večeri", koje su već počele.

Zajednički programski događaj obje manifestacije je "Porodična šetnja" čiji je cilj promocija porodičnih vrijednosti, institucije braka i nataliteta. Specijalni gost ove šetnje, najavljene za 24. septembar, biće poznati glumac Nenad Okanović iz Ljubovije.

Organizatori "Dana ćirilice" su bratunačko Udruženje "Art" i Dom kulture uz pokroviteljstvo Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije. /kraj/mp/ljlj/foto