latinica  ћирилица
18/09/2023 |  08:56 ⇒ 09:07 | Autor: sputniknews.com

ATP lista: Đoković siguran na prvom mjestu do početka novembra

Novak Đoković nastavlja dominaciju u svijetu tenisa, na novoj ATP listi ništa se nije promijenilo. Srpski teniser ušao je u 391. nedjelju kao najbolji igrač planete. Samo je podebljao rekord koji će dugo ostati u njegovom vlasništvu.
Novak Đoković (Foto:  EPA-EFE/Kai Foesterling) -
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/Kai Foesterling)

Poredak na ATP listi se nije mijenjao u samom vrhu u odnosu na prošli ponedjeljak i završetak US Opena, Novak je na vrhu sa 11.795 bodova, a Karlos Alkaras prati ga sa 8.535 bodova. Slijede Danil Medvedev, Holger Rune i Stefanos Cicipas, šesti je Andrej Rubljov, slijede Јaniks Siner, Tejlor Fric, Kasper Rud i Aleksandar Zverev.

Srbin sada ima 3.260 bodova više od drugoplasiranog Karlitosa. Na trećem mjestu je Rus Danil Medvedev (7.280 bodova), finalista ovogodišnjeg Flešinga koga je Nole pobijedio i osvojio 24. grend slem u karijeri.

Kralj šljake Rafael Nadal nije igrao od početka godine i Australijan opena zbog povrede, pa je trenutno na 239. poziciji. Španac je najavio da će se vratiti naredne godine, što će biti njegova posljednja sezona u karijeri.

Kada je riječ o ostalim našim predstavnicima, Laslo Đere je zauzeo 37. mjesto s 1.190 bodova, Miomir Kecmanović je 47. teniser svijeta (985 bodova), Dušan Lajović je ove nedjelje 52. na ATP listi s 938 poena, a Hamad Međedović je 121. i ima 503 boda. Treba reći da je Pazarac napredovao za 22 pozicije, popravivši svoj ranking.

Ono što je zanimljivo je borba za prvo mjesto ATP liste do kraja godine. Siguran je Nole do 6. novembra na samom vrhu, ali tada kreću potencijalni problemi. Novak Đoković će do kraja 2023. imati da brani 2.850 poena.

Tu je 250 iz Tel Aviva iz prošle godine, 500 iz Astane, 600 sa mastersa u Parizu i ostalo sa završnog mastersa u Torinu, a izvjesno je da na većini ovih turnira neće biti na terenu. Očekuje se da Novak igra samo Pariz i Torino, uz Dejvis kup za reprezentaciju Srbije, te će ostati bez dosta poena što bi mogao da iskoristi Karlos Alkaras.