latinica  ћирилица
18/09/2023 |  10:56 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica za ratne zločine nad srpskim civilima kod Visokog

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Visokog.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optužnica je podignuta protiv Zijada Kadrića /72/, Hajdurina Halilovića /64/, Asima Hamzića /75/, Miralema Čengića /63/, Samira Selimovića /54/ i Amira Murtića /52/.

Oni se terete da su od maja do kraja 1992. godine u logoru koji se nalazio u kasarni "Ahmet Fetahagić" mučili, pljačkali, nečovječno postupali i fizički i psihički zlostavljali civile srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima su bile žene, djeca i osobe starije životne dobi.

Prema navodima optužnice, u zlostavljanju u navedenom logoru u periodu od oko osam mjeseci bilo je više stotina civila koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uslova, u neuslovnim i pretrpanim prostorimama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevni zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, te ponižavajućim postupcima prema ženama i maloljetnicima.

Radnje koje se osumnjičenima stavljaju na teret opisane su u 109 tačaka i podtačaka optužnice, koje će Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka te ulaganjem većeg broja dokaznih materijala, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.