latinica  ћирилица
18/09/2023 |  11:34 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Vulićeva o zatvaranju predmeta "Ikona": I šta ćemo sad!?

Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić upitala je izaslanike međunarodne zajednice u liku sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama BiH, medije koji su na platnom spisku raznih međunarodnih organizacija, razne blogere, kao i Ambasadu Ukrajine u BiH šta će sad nakon što je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu "Ikona".
Lavrov i Dodik, arhiv - Foto: RTRS
Lavrov i Dodik, arhivFoto: RTRS

- I šta sada, poštena gospodo, nakon svih uvreda i ružnih riječi koje ste deklamovali mjesecima nazivajući predsjednika Republike Srpske, tada srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika "kradljivcem ikona" - istakla je Vulićeva.

Navodeći da ovo nije prvi put da tako olako, bez ikakvih dokaza mnogi etiketiraju Milorada Dodika u negativnom kontekstu, Vulićeva je upitala da li oni koji sebi daju za pravo da sude i presuđuju predsjedniku Republike bez ijednog dokaza samo zato što ga mrze nekada sebe pogledaju u ogledalo, sagledaju šta rade, kako se ponašaju i šta imaju.

- Očigledno je da su to ljudi bez obraza i časti i bolje im je da se pokriju po glavi da ne bi neko od nas koji mnogo znamo o njihovim biografijama počeo da govori. Ali to nije naš nivo. Od njih očekujemo da pokažu bar malo ljudskosti i nađu za shodno da se izvine za svoje laži kojima su nanijeli nemjerljivu štetu institucijama srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske, kao i svakom poštenom građaninu Republike Srpske - rekla je Vulićeva.

Ona je navela da će srpski narod pobijediti sve napade, pa i frustracije domaćih plaćenika koji su ogrezli u lažima samo zarad malo novca.

Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu "Ikona" u vezi sa ikonom koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

U navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.