latinica  ћирилица
18/09/2023 |  11:41 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Petković: Predmet "Ikona" medijski stvoren da nanese štetu Dodiku

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković rekao je Srni da je predmet "Ikona" medijski stvoren sa željom da se nanese predizborna šteta tadašnjem srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Očito je da tu nije bilo elemenata krivičnog djela, ali je to pojedincima poslužilo da mjesecima vode medijski rat protiv Dodika - ocijenio je Petković povodom odluke Tžilaštva BiH o nesprovođenju istrage u ovom slučaju.

On je istakao da je na taj način vršen i pritisak na pravosudne institucije, ali da zbog toga niko neće snositi odgovornost, jer je to postala praksa u BiH da se lice u javnosti optuži i unaprijed osudi bez ikakvih dokaza i činjenica.

- To je loša praksa i nadam se da će se u budućnosti početi snositi odgovornost za iznijete laži - rekao je Petković.

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage u predmetu "Ikona" u vezi sa ikonom koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se ova ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je ovo umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

Tada srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je Lavrovu pozlaćenu ikonu iz 18. vijeka iz Luganska tokom posjete šefa ruske diplomatije BiH 14. decembra 2020. godine.