latinica  ћирилица
18/09/2023 |  12:10 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Vujičić: I predmet "ikona" - dokaz da su svi procesi protiv Dodika politički

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da je odluka Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage u predmetu "Ikona" potvrda da je svaki postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika montiran i politički motivisan s ciljem da bude uklonjen sa političke scene.
Miroslav Vujičić - Foto: SRNA
Miroslav VujičićFoto: SRNA

Vujičić je za Srnu rekao da Dodika sa političke scene može ukoniti jedino narod, koji mu je na posljednjim izborima dao ubjedljuvu podršku, a da je sve ostalo politička montaža i zloupotreba pravosudnih institucija.

Komentarišući jučerašnju posjetu Kristijana Šmita Banjaluci, Vujičić je rekao da on privatno ima pravo da boravi gdje god želi, pa tako i da posjeti Banjalučku biskupiju i sastane se sa biskupom Franjom Komaricom.

- Nismo mi divaljaci da branimo nekakome da dolazi u crkvu - naglasio je Vujičić.

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage u predmetu "Ikona" u vezi sa ikonom koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se ova ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je ovo umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

Tada srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je Lavrovu pozlaćenu ikonu iz 18. vijeka iz Luganska tokom posjete šefa ruske diplomatije BiH 14. decembra 2020. godine.