latinica  ћирилица
18/09/2023 |  12:10 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Deđanski: Šmit i sam svjestan da ne predstavlja ništa

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da to što je njemački turista Kristijan Šmit došao u Republiku Srpsku bez vozila pratnje i pod okriljem mraka pokazuje da je i sam svjestan činjenice da, prema međunarodnom pravu, ne predstavlja ništa.
Stevica Deđanski - Foto: SRNA
Stevica DeđanskiFoto: SRNA

On je napomenuo da je Šmit koji je prethodno davao vrlo agresivne izjave na kraju došao tajno i nenajavljeno u Republiku Srpsku gdje je nepoželjan što mu je jasno rečeno.

Deđanski ističe da to samo pokazuje ispravnu odluku Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika kako da tretiraju Šmita, koji se očito boji da će snositi konsekvence.

- Prema tome, ne vidim ništa loše u tome /što je došao tajno/. Čak je i dobro - rekao je Deđanski i dodao da se zna ko dolazi tajno i "pod okriljem mraka".

Deđanski kaže da Šmit, ako hoće da razgovara sa nekim, nema drugi način nego da tajno dolazi u Republiku Srpsku, ali ne zvanično i ne kao visoki predstavnik.

On je rekao da ko god da primi Šmita, mora da shvati da treba da ga prima kao običnu osobu, kao građanina, državljanina Njemačke, koji je tu na proputovanju ili turistički, a da mu ne pridaje značaj kao visokom predstavniku.

- Oni koji to ne rade, pokazuju da ne poštuju međunarodno pravo, da li je to nadbiskup ili neki političar nema veze. Naravno da bi bilo katastrofa kada bi ga neki srpski političar primio, jer taj bi zauvek izgubio bilo kakvu podršku sprskog naroda. Zato oni to i izbegavaju. Nadamo se daće tako i ostati - poručio je Deđanski.

Kristijan Šmit je tokom jučerašnjeg tajnog boravka u Republici Srpskoj nekoliko puta mijenjao vozila, saznaje Srna. Šmit je boravio u Srpskoj bez vozila pratnje, čime je potvrdio da nije nikakav diplomata niti zvaničnik, već obični njemački turista.

Tek kada je iz Doboja ušao na područje FBiH, OHR je saopštio da se Šmit u Banjaluci sastao sa biskupom Franjom Komaricom.