latinica  ћирилица
18/09/2023 |  12:55 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Nakon posjete Šmita Banjaluci brojna reagovanja; U Srpskoj jednoglasni - on je obični turista (VIDEO)

Nakon posjete Kristijana Šmita Banjaluci iz Srpske danas brojna reagovanja - stigao kao običan turista - bez najave, mijenjajući vozila.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Tako se ne ponašaju "visoki predstavnici", već bjegunci od zakona i oni koji se kriju od policije.

A jadan Šmit uporno pokušava pobjeći od onoga što piše u Dejtonskom sporazumu i u Aneksu 10 - napisao je Radovan Kovačević delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nenajavljeni, tajni, dolazak Kristijana Šmita u Banjaluku, dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić, okarakterisao je kao tragikomičan događaj.

Kristijan Šmit je dolaskom u Banjaluku još jednom izvršio napad na Dejtonski mirovni sporazum, ocijenio je pravnik Ognjen Tadić.

Kristijan Šmit svakodnevnim bezobrazlukom sve više prelazi granicu pristojnosti i najbolje bi bilo da se zajedno da migrantima zaputi u Njemačku, rekao je Srni predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

- Šmitovo jučerašnje pojavljivanje u Banjaluci i način na koji je ušao u Republiku Srpsku jasno nam pokazuju da je svjestan da je zapravo jednak migrantima. Trebalo bi da sa njima krene za Njemačku i vrati se odakle je došao - rekao je Kojić.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da je Šmit kao turista došao i otišao iz Banjaluke.

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da to što je njemački turista Šmit došao u Republiku Srpsku bez vozila pratnje i pod okriljem mraka pokazuje da je i sam svjestan činjenice da, prema međunarodnom pravu, ne predstavlja ništa.

Kristijan Šmit boravio je u Banjaluci, a kako nezvanično saznajemo, on je tokom boravka u Republici Srpskoj nekoliko puta mijenjao vozila. 

Boravio je u Srpskoj bez vozila pratnje, čime je potvrdio da nije nikakav diplomata niti zvaničnik, već obični njemački turista.

Tek kada je iz Doboja ušao na područje FBiH, OHR je saopštio da se Šmit u Banjaluci sastao sa biskupom Franjom Komaricom.