latinica  ћирилица
18/09/2023 |  13:06 | Autor: SRNA

Perović: Ukoliko Zapad ne prestane sa pritiskom na Srbe, referendum će biti prinuda mjera

Republika Srpska bi sljedeće godine mogla održati referendum o nezavisnosti, ukoliko Zapad i samoproglašeni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ne prestanu sa pritiskom na Srbe u BiH, izjavio je šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.
Duško Perović - Foto: RTRS
Duško PerovićFoto: RTRS

- Republika Srpska će se boriti na legalan i nenasilan način, štititi svoja prava garantovana Dejtonskim sporazumom i Ustavom. Naravno, referendum - to će biti prinudna mjera - rekao je Perović za ruski list "Izvestija".

Prema njegovim riječima, Sarajevo pokušava na sve načine da uspostavi centralizaciju u BiH, protiv čega je upravo Republika Srpska.

- Već sada oduzimaju Republici Srpskoj imovinu, fabrike, šume, seoska domaćinstva, industriju. Žele da svu imovinu preregistruju na BiH, iako prema Ustavu BiH nema imovinu - naveo je Perović.

Perović je dodao da oni žele i zajedničku policiju i druge organe s ciljem da uskrate Srbima mogućnost uticaja na političke procese u zemlji.

- I ukoliko oni to ostvare, Republika Srpska prosto ne može blokirati stupanje zemlje u NATO - pojasnio je Perović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska to ne može dozvoliti, Srpska zahtijeva da se ispuni ono što je napisano u Dejtonskom sporazumu, odnosno primjenu slova, a ne duha Dejtona kao što to tumači Sarajevo.

Perović je rekao da poslije mogućeg referenduma o nezavisnosti Republika Srpska ne izlazi automatski iz BiH.

- Putem referenduma se izražava volja naroda. Za nezavisnost je neophodna odgovarajuća politička i ekonomska priprema. Osim toga, potrebna je odgovarajuća odluka Narodne skupštine Republike Srpske. Samo ona može proglasiti nezavisnost - dodao je Perović.

Rukovodilac odjeljenja za crnomorsko-mediteranske studije Instituta Evropa Ruske akademije nauka Јekaterina Entina podsjetila je na pozive predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na referendum za nezavisnost još od sredine 2000-te, ističući da je to u različitim vremenskim periodima imalo različite posljedice u praktičnom smislu.

- Ako su do sada izjave o mogućem sprovođenju referenduma imale karakter političke borbe i iza njih nije postojao ozbiljan razlog koji bi ugrožavao teritorijalni integritet BiH, sada je američka i evropska politika prema Republici Srpskoj i Dodiku takva da je kretanje Srpske ka mogućem odvajanju za Banjaluku sve više bez alternative - ocijenila je ona.

Prema njenim riječima, ovo već izgleda kao praktičan korak, a ne kao element političke igre.