latinica  ћирилица
18/09/2023 |  13:56 | Autor: SRNA

Petković: Kurti i Priština žele dalju eskalaciju situacije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je zabrinut za situaciju na terenu na Kosmetu zbog brutalnih laži koje svakodnevno iznose Priština i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, koji žele da idu u pravcu dodatne eskalacije.
Petar Petković (FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Petar Petković (FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

- Laži iz Prištine će biti još. Umjesto deeskalacije vidimo novo zaoštravanje na terenu - istakao je Petković, navodeći kao primjere ideju Prištine o lažnoj ekspropijaciji zemlje u Leposaviću za novu bazu policije, namjeru da ugase "MTS" na Kosovu, zadržavanja robe iz centralne Srbije na prelazima i to što žele da istjeraju srpske radnike iz srpskih zgrada.

On je rekao da je Kurti danas, govoreći da je Srpska lista zlonamjerna, u stvari nastavio da prijeti Srbima da će da "pate i plate", dok iz međunarodne zajednice niko nije reagovao na taj brutalni napad na srpski narod.

- Kurti se batrga u svom mulju i lažima. Danas je iznio niz laži i neistina kada je riječ o procesu dijaloga Prištine i Beograda. To radi kako bi prikrio jasnu osudu iz EU nakon neuspešnih razgovora u Briselu - rekao je Petković na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je podsjetio da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj jasno i precizno rekao da je jedini krivac za to Kurti i Priština, koji odobijaju da formiraju zajednicu srpskih opština /ZSO/ više od 10 godina.

- Kada Kurti kaže da nikada ne želi da formira ZSO, ni da uđe u razgovore o izradi statusa za ZSO, on je sam sebe istjerao na čistac da svi mogu da vide da ne želi nikakve pregovore, dijalog i kompromis - istakao je Petković.

Petković je rekao da Kurti ne samo dan ne želi ZSO, nego ne želi ni da razgovara o deeskalaciji, dok je Beograd jasno pokazao da je spreman za kompromis, dijalog i razgovore, jer je to jedini način da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da su za protekla dva mjeseca bila 22 esklatorna poteza Prištine prema Srbima na sjeveru Kosova, o čemu je Beograd Borelju dostavio i spisak, te da Kurtiju ne pada na pamet da radi na deeskalaciji i povuče svoju policiju sa sjevera.

Petković je naveo da, sa druge strane, Beograd nastoji da sačuva živote Srba na Kosovu i Metohiji, da ide u pravcu deeskalacije kako bi sačuvao mir, ne samo u južnoj pokrajini već i cijelom Balkanu.

- Kurti će nastaviti sa lažima, da izmišlja, da se služi brojnim trikovima i fingira da učestvuje u dijalogu, a u stvari ne želi ZSO - rekao je Petković, navodeći da Kurti u stvari želi da istjera Srbe sa Kosova i Metohije.

On je naveo da ne postoji nijedno drugo rješenje, osim političkog, i to u Briselu, te dodao da će lažnih objava biti još više od četvrtka jer oni u Prištini ne znaju šta će više da rade.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da nedavni dijalog u Briselu nije bio uspješan zbog Beograda koji je uslovljavao da se osnuje ZSO, prije nego što se primijene Briselski i Ohridski sporazum, te dodao da ZSO ne može da bude uslov za implementaciju sporazuma i da se to pitanje mora riješiti u okviru 10 tačaka Osnovnog sporazuma.