latinica  ћирилица
18/09/2023 |  14:14 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Banjaluka: Promovisana aktivna mobilnost - pješačenje i biciklizam (VIDEO)

Banjaluka se i ove godine pridružila obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti koja traje od 16. do 22. septembra.
Kampanja "Sačuvajmo energiju" - Foto: RTRS
Kampanja "Sačuvajmo energiju"Foto: RTRS

Kampanja pod nazivom "Sačuvajmo energiju" ima za cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja energije i smanjenju potrošnje, posebno kroz održivu urbanu mobilnost. Najmlađi učenici imali su priliku da pokažu spretnost u saobraćaju, a za najbolje takmičare obezbijeđene su prikladne nagrade.

- Imamo zajedničke aktivnosti sa AMS-om upravo da apelujemo na sve vozače, a i druge učesnike u saobraćaju, da se zaista obrati dodatna pažnja na naše najmlađe učesnike - istakla je savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac.

- I danas smo banjalučkim mališanima koji su došli ovdje praktično pokazali kako da budu bezbjedni učesnici u saobraćaju. Sva znanja koja su stekli u školi, kroz redovnu nastavu, mogli su danas praktično da primijene učestvujući kao vozači bicikla i kao pješaci u saobraćaju - rekla je Јelica Lubura predstavnik AMS-a Republike Srpske.

Nikola Torbica, rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja, napominje da je kampanja fokusirana prvenstveno na mobilnost, ali da se stavlja akcenat na bezbjednost saobraćaja. On apeluje - "bilo kojim prevozom da se krećete, ipak se krećite na bezbjedan način".

Centralna manifestacija u okaviru kampanje će biti 22. Banjalučka biciklijada povodom Svjetskog dana bez automobila, a koja će se održati 22. septembra.