latinica  ћирилица
18/09/2023 |  17:10 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Ambasada Rusije: Zatvaranje predmeta "Ikona" - logičan završetak pokušaja da se raspiri rusofobska histerija

Ambasada Ruske Federacije u BiH ocijenila je današnju vijest o zatvaranju predmeta "Ikona" logičnim završetkom neslavnog pokušaja da se raspiri rusofobska histerija.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

Ovaj slučaj je, ističu iz Ambasade, primjer toga kako funkcioniše antiruska propaganda, čija je suština da se izmisli povod kako bi Rusiju okrivili zbog svih smrtnih grijehova.

- Tako je bilo u slučaju Skripalja, u slučaju Navaljnog, drugih sličnih informacijskih spinova. Tako će, nesumnjivo, biti i sa zloglasnom Bučom, Kramatorskom, dramskim pozorištem u Mariupolju, "Sjevernim tokovima". Istina će pobijediti - rečeno je u ovom diplomatskom predstavništvu.

Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu "Ikona" u vezi sa ikonom koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

U navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.