latinica  ћирилица
18/09/2023 |  19:52 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Trebinje: Nije bilo potezanja oružja, samo verbalni sukob (VIDEO)

Manipulacije i pokušaji diskreditovanja institucija odavno su na sceni. Ako ne predsjednika Republike, a onda njegovih najbližih saradnika. Posljednji je, navodni, sukob uz potezanje oružja u Trebinju. Šta kažu zvanične informacije?!
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Kao bomba u nedjeljnom primirju, sa juga Srpske eksplodirala je vijest! "Savjetnik predsjednika Republike Branislav Okuka nasrnuo je na biznismena Momčila Mandića. Potegao je i pištolj". Mandić se brže – bolje oglasio u bliskim medijima. Potkrijepio novinske natpise. Događaj okarakterisao kao pokušaj ubistva. Govorio o "moralu, patriotizmu i poštenju". Drugačiju priču ispričao je u policijskoj stanici, gdje su oba aktera saslušana. I obojica negirali upotrebu oružja. I izjave potpisali. U medijskom istupu Mandić je, međutim prećutao da je bio u društvu lica s centralne policijske potjernice.

- Lice je lišeno slobode prilikom intervencije policijskih službenika tokom verbalnog sukoba lica inicijala B.O. i M.M. Policijski službenici su saslušali oba lica kao i lice inicijala S.L. koje je bilo u pratnji lica inicijala M.M - navode u saopštenju u Policijskoj upravi Trebinje.

I iz nadležnog Tužilaštva isti stav - nema elemenata krivičnog djela, o kojima je u medijima Mandić pričao.

- Tužilac je utvrdio da ne postoje elementi krivičnog djela, odnosno da lica učesnici incidenta nisu upućivali prijetnju odnosno koristili vatreno oružje. Kao i da se ne osjećaju ugroženim ni jedan, samim tim nije bilo elemenata krivičnog djela - istakao je Srđan Vukanović.

Zašto je onda Mandić, koji je odležao petogodišnju zatvorsku kaznu zbog malverzacija u predmetu "Privredna banka", dok mnoge poslovne aktivnosti i privatizacije i dalje nose pečat sumnjivih, jednu priču pričao policiji, a drugu novinarima!? Da li da prikrije informacije o hapšenju saradnika Slobodana Lalovića, kojem je, kako su prenosili mediji u regionu, prethodno lisice na ruke stavljala i crnogorska policija, zbog sumnje da je uoči izbornog ciklusa, u Crnu Goru unosio novac za kupovinu glasova. Ili da se prikloni šmitovsko- sarajevskoj ujdurmi protiv Kabineta predsjednika Republike.

Milorad Dodik odgovara – da nije tragično, bilo bi komično. Mandić je, kaže, doslovno slagao sve. Činjenice su dokumentovane i jasne. Potpisao ih je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću u policiji. Upravo Mandić sa saradnicima pokušao je da napadne Okuku, koji nije izvlačio nikakav pištolj. Verbalni sukob imao je za cilj da dokaže Mandićevu moć u namjeri da vršlja po Republici Srpskoj kako on misli da treba i da dijeli pravdu prema svima koji nisu po njegovom mjerilima. Ovaj put to nije prošlo, neće ni u buduće, navodi predsjednik Republike.

- Apsurdno je dovoditi u isti konteks patriotizam Okuke i Mandića. Prvi je Republiku Srpsku natopio krvlju kao jedan od ratnih komandanata u Specijalnoj brigadi policije, a drugi je paranoičan i presuđeni kriminalac koji glumi nevinašce. Nije ovo Mandiću prvi sukob s ratnim komandantima. Valjda griža savjesti ratnih profitera dovodi do zamjene teza u mjerilima vrijednosti - naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Spin, afera, skandal, hajka... i eto "materijala" za javno satanizovanje čim političko- medijsko- paraobavještajni lobi targetira metu. Istrage, ako do njih i dođe, najčešće traju godinama i izvlače se na površinu kad zatreba. Matrirca je to koja poprima obrise hroničnog, a zbog koje niko ne snosi odgovornost!