latinica  ћирилица
18/09/2023 |  20:40 | Autor: TANЈUG

Zaharova: Situacija oko žita beskrajna galama Zapada i monopola koje kontrolišu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je danas situaciju oko ukrajinskog žita kao ''beskrajnu halabuku'' zapadnih zemalja i monopola koje kontrolišu u agroindustrijskom sektoru.
Marija Zaharova (foto:EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL) -
Marija Zaharova (foto:EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL)

- A svi oni zajedno, režim u Kijevu, EU, NATO, svjesni su da je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena nedavno ponovo "zabrinuo" problem gladi u svijetu i nije mogao da nađe ništa bolje od toga da za sve krivi Rusiju? Gore od posljednje šale je cijela ova igra oko ukrajinskog žita - napisala je Zaharova na Telegram kanalu, komentarišući najavu Kijeva da će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

- Kakve su to mahinacije? Kakva je to beskrajna galama zapadnih vlada i monopola koje kontrolišu u agroindustrijskom sektoru, što dovodi do spekulacija na tržištu hrane? Svijet je umoran od igara Zapada oko bezbjednosti hrane, koje se okreću u globalne katastrofe, propasti poštenih farmi i dosluha na berzi“, dodala je Zaharova, prenose RIA Novosti.

Ranije je Ministarstvo ekonomije Ukrajine saopštilo da je Kijev podnio tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza ukrajinskih proizvoda.

Evropska komisija je 15. septembra donijela odluku da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mjere kontrole izvoza.  Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da će jednostrano produžiti zabranu.