latinica  ћирилица
18/09/2023 |  20:58 | Autor: TANЈUG

Grenel: Kurti će trpeti posljedice zbog jednostranih akcija

Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti preduzeo jednostrane akcije koje su dovele do osuda međunarodne zajednice "kao nikada ranije" i ocijenio da će zbog toga trpiti posljedice.
Ričard Grenel (FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Ričard Grenel (FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Grenel je za prištinsku televiziju T7 ukazao na to da je međunarodna zajednica jedinstvena u osudi Kurtija i njegovih akcija na sjeveru KiM.

- Nijemci, Francuzi, Evropljani uopšte, KFOR, NATO, administraciju DŽoa Bajdena, Bijela kuća, Stejt department, svi su osudili Aljbina Kurtija za njegove akcije na sjeveru. On ne donosi dobre odluke da bi stvorio atmosferu mira - proučio je Grenel koji je bio izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u vrijeme administracije predsjednika Donalda Trampa.

Kako prenosi Gazeta ekspres, on je ukazao i na to da je međunarodna zajednica bila jasna da specijalne jedinice tzv. kosovske policije nisu potrebne na severu.

- Možemo imati policajce da patroliraju sjevernim područjem, ali ne možete slati specijalne jedinice koje kruže oko opštinskih zgrada na Kosovu. To je ono što je rekla međunarodna zajednica, uključujući NATO snage - istakao je on.

Grenel smatra da je Kurti, odbijajući i da sprovede, kako je rekao, prave lokalne izbore na sjeveru KiM promenio reputaciju tzv. Kosova na međunarodnoj sceni.

- Nema sumnje, Aljbin Kurti je preduzeo jednostrane akcije koje su donijele osudu međunarodne zajednice kao nikada prije. Kosovo je oduvijek bilo jedinstven prijatelj za SAD, ali imati osudu od strane Stejt departmenta, DŽoa Bajdena i demokrata, je bez presedana", naveo je on.

Istakao je i da na KiM moraju da shvate upozorenje koje je međunarodna zajednica uputila Prištini 3. juna, tražeći od Kurtija da prekine jednostrane akcije i preduzme konkretne korake.

- On to nije uradio, a biće posljedica. To stalno čujem od Stejt departmenta - dodao je.

Grenel je naveo i da su za neuspjeh u procesu dijaloga krive obje strane, ali da je međunarodna zajednica s pravom jednoglasna u osudama Kurtija.