latinica  ћирилица
18/09/2023 |  21:06 ⇒ 21:10 | Autor: RTS

Srpski rvač Stevan Mićić zlatni na šampionatu svijeta

Reprezentativac Srbije Stevan Mićić osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u rvanju u Beogradu pobedom nad Јapancem Ruijem Higučijem 7:4 u kategoriji do 57 kilograma slobodnim stilom. Rus u sastavu Srbije Hetik Cabolov je pobjedom nad Azerbejdžancem Turanom Bajramovim 6:4 u kategoriji do 74 kilograma slobodnim stilom osvojio bronzu, samim tim još jedan član selekcije Srbije sa olimpijskom vizom.
Stevan Mićić (foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Stevan Mićić (foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Poslije izborene olimpijske vize pobedom u polufinalu, Stevan Mićić u Pariz naredne godine ide kao svjetski šampion.

Mićić je poslije početnog odmjeravanja snaga svojio je prva dva poena na polovini prve runde. Higuči mu je uzvratio u posljednjim sekundama tog perioda.

Јapanac je bolje otvorio narednu rundu preokretom na 4:2, ali mu je Mićić uzvratio. Odličan napad srpskog rvača u poslednjem minutu druge runde donIo mu je prednost 6:4. Vrlo važan momenat desio se na četiri sekunde do kraja druge runde, Higuči je tražio čelendž. Nije preinačena sudijska odluka i samim tim je Mićić dobio dodatni bod, koji mu je definitivno donIo zlato.

Ovo je prvo zlato za Srbiju u slobodnom stilu.

Na taj veliki uspjeh se nadovezao Rus u redovima Srbije Hetik Cabolov. Pobjedom 6:4 nad Azerbejdžancem Turanom Bajramovim je postao drugi rvač Srbije sa mjestom u Parizu 2024. godine.

Cabolov je iskoristio neisksutvo mladog rivala i u finalu došao do pobjede, samim tim bronzane medalje.

Poslije slobodnog stila, narednih dana kreću borbe u grčko-rimskom stilu.