latinica  ћирилица
18/09/2023 |  22:30 ⇒ 19/09/2023 | 11:47 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Pravo na mjesečni borački dodatak od prvog oktobra imaće svi borci od prve do sedme kategorije (VIDEO)

Pravo na mjesečni borački dodatak od prvog oktobra imaće svi borci od prve do sedme kategorije koji su proveli bar mjesec dana u zoni borbenih dejstava, izjavio je ministar rada i boračko - invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, gostujući u našoj emisiji "Drugi ugao".
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Od naredne godine, mjesečni borački dodatak umjesto dosadašnjih dvije marke i 20 pfeniga po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, iznosiće tri marke. Za jedinstveni mjesečni borački dodatak iz Vlada će iz budžeta izdvojiti dodatnih 150 miliona maraka.



- Od prvog oktobra borci koji se prijave na vrijeme, ulaze 6. i 7. kategorija, a do sada smo imali prvih pet kategorija, ulaze u ostvarivanje prava mjesečnog boračkog dodatka. S tim što će u ova prva tri mjeseca, u zadnjem kvartalu ove godine biti plaćano po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, to je važno naglasiti zbog nedoumica na terenu, po 2,20 KM kao i do sada. Promjena je ta što svi ulaze a cijena ostaje ista. A od nove godine, 1. januara se taj novčani iznos povećava na 3 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava - istakao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ističe da je napravljen dobar korak ka poboljšanju statusa boračke populacije.

- Ako se uzme, kako sam ja posmatrao u budžetu, milijardu i malo manje od 200 miliona se izdvaja za plate svih budžetskih potrošača, a da ćemo mi sada ovim što smo uveli, rješavajući ovo pitanje dobiti sljedeće godine dodatnih 150 miliona, onda će samo ta socijalna izdvajanja za boračke kategorije preći cifru od 400 miliona, što znači da je to, trećinu ćemo dobijati mi u odnosu na sve ostale. Sa tog aspekta ako se posmatra na takav način, onda onaj ko hoće da posmatra problem objektivno, mora da kaže da je ovo dobar korak - istakao je Ostojić.