latinica  ћирилица
19/09/2023 |  07:23 ⇒ 07:25 | Autor: TANЈUG

Pronađeni ostaci vojnog aviona F-35 koji je nestao iznad Јužne Karoline

Američki vojni zvaničnici saopštili su da su pronađeni ostaci vojnog aviona F-35, koji je nestao nakon što se pilot katapultirao iznad savezne države Јužne Karoline.
Američki lovac F-35, ilustracija (Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV) -
Američki lovac F-35, ilustracija (Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV)

Olupina aviona vrednog 100 miliona dolara, koji je nestao u nedjelju popodne, otkrivena je u ruralnom okrugu Vilijamsburg, saopštile su vlasti, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju od ponedjeljka, vojni zvaničnici su naveli da su ostaci pronađeni "dva sata sjeveroistočno od vojne baze Čarlston". Pronađeni ostaci potvrđeni su kao olupina nestalog aviona, rekao je portparol vojske.

- Nesreća je trenutno pod istragom i nismo u mogućnosti saopštimo više detalja, kako bismo sačuvali integritet istražnog procesa - saopštila je američka vojska nakon završetka potrage.

Od javnosti je zatraženo da se drži podalje od tog područja, kako bi istražitelji mogli nesmetano da urade svoj posao.

Američki borbeni avion F-35 nestao je u Јužnoj Karolini pošto se pilot katapultirao, a vojni zvaničnici pozvali su građane da im pomognu u pronalaženju "nevidljive" letjelice.

Potraga je bila fokusirana na oblasti oko jezera Maultri i Marion sjeverno do Nort Čarlstona gdje se nalazi nadležna vojna baza. Pilot je iskočio bezbjedno i nalazi se u stabilnom stanju u bolnici, prenio je ranije Gardijan.

Lokalna kongresmenka Nensi Mejs zapitala je "kako je moguće izgubiti F-35".

- Zar ne postoji uređaj za praćenje aviona i sad tražimo od građana da ga nađu? - navela je ona na društvenim mrežama.

F-35 lajtning je jednomotorni višenamjenski borbeni avion pete generacije, sa umanjenom uočljivošću koji je razvila firma Lokid Martin.