latinica  ћирилица
19/09/2023 |  08:09 ⇒ 09:37 | Autor: RTRS

Klokić: "Dani Srpske u Srbiji" - veza srpskog naroda sa obje strane Drine (VIDEO)

Tokom održavanja manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" koju organizuje Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, posjetioce očekuje bogat sadržaj i program u 11 gradova širom Srbije, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

Klokić je gostujući u našem Јutarnjem programu istakao da će manifestacija biti svečano otvoreno u srijedu, 20. septembra, u Narodnom pozorištu u Beogradu, a zatvorena 26. septembra u Narodnom pozorištu u Nišu.

- Kroz 11 gradova Srpska će se predstaviti u najboljem svjetlu. Ovo je projekat koji je pokrenut je 2013. godine sa idejom da se građanima Srbije na nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali, ali i osnaži veza srpskog naroda sa obje strane Drine - naglasio je ministar.

On je naveo da se ove godine uvodi nešto novo, a to je da će se predstaviti Ansambl "Venac" iz Gračanice, hor Dečjeg kulturnog centra, "Beogradski sindikat", kao i Nacionalni ansambl "Kolo" koje će i otvoriti manifestaciju.

- Od naših umjetnika pred publikom u Srbiji nastupiće banjalučka Etno-grupa "Trag" i banjalučka muzička grupa "One tri", dok će u Novom Sadu biti predstavljena Encikopedija Republike Srpske - istakao je Klokić.

Klokić kaže da je interesovanje za ovu manifestaciju u 11 gradova Srbije veliko i da su prethodnih godina sale bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

- Uvijek se tražila karta više, narod zdušno prati šta se dešava u Srpskoj i raduju se svakom našem uspjehu, što pokazuje naš bratski odnos. Možemo reći da je ova manifestacija probudila sve ono što smo željeli kod naroda u Srbiji  - ističe Klokić.

On je podsjetio da je Srbija do sada Republici Srpskoj donirala preko 96 miliona evra kroz infrastrukturne projekte koje su kandidovale naše opštine i gradovi, ali i neke opšptine u FBiH u kojima je većinsko srpsko stanovništvo.