latinica  ћирилица
19/09/2023 |  08:09 ⇒ 08:11 | Autor: Agencije

Poljanski: Mnoge zemlje shvataju da isporuke oružja Kijevu ometaju postizanje mira

Mnoge zemlje su svjesne činjenice da isporuka zapadnog oružja kijevskom režimu ometa postizanje mirnog rješenja ukrajinske krize, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski, prenosi TASS.
Ukrajina kriza, ilustracija - Foto: RTRS
Ukrajina kriza, ilustracijaFoto: RTRS

- Ako pogledate govore na sastancima UN, vidjećete da mnogi ljudi snabdijevanje zapadnim oružjem nazivaju faktorom koji sprečava postizanje mirnog rješenja u Ukrajini ili oko Ukrajine, ma kako neko pristupio tome - kazao je Poljanski.

Kako je dodao, očigledno je da slanje oružja u zonu sukoba u tim uslovima - kada je jasno da je režim ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapravo iscrpio sopstvene resurse i da se "održava" samo zahvaljujući pomoći Zapada - ne doprinosi približavanju miru.

Ruski diplomata je napomenuo da se zapadnim državama "ne dopadaju priče u vezi sa snabdijevanjem oružjem i radije bi se ograničile na promociju onih činjenica koje smatraju nezgodnim za Rusiju, a koje su u velikoj mjeri lažne".

- Ako izostavimo Sjedinjene Države i njihove satelite, koji djeluju na osnovu blokovske discipline, onda se ispostavlja da oni koji djeluju van ovog bloka izražavaju zabrinutost u tim scenarijima, gdje isporuka zapadnog oružja postaje sve opipljiviji element ove brige - ​​zaključio je Poljanski.

Poljanski je ranije izjavio da je Rusija zatražila da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija 12. septembra održi sastanak posvećen isporukama zapadnog oružja Ukrajini.

On je istakao i da je albansko predsjedavanje Savjetu bezbjednosti, zajedno sa američkom misijom, zatražilo za 8. septembar otvoreni brifing povodom godišnjice referenduma u ​​Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti održanog u septembru 2022. godine o pristupanju Rusiji, prenio je TASS.

Izvor: rt.rs