latinica  ћирилица
19/09/2023 |  09:13 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije od sutra u zvorničkim hramovima (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije sutra i prekosutra boraviće u Zvorniku. U hramu rođenja Sv. Јovana Preteče, koji obilježava 200 godina postojanja, prvog dana posjete biće služena doksologija.
Patrijarh Porfirije (Foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije (Foto: spc.rs)

Dan kasnije, biće osveštan novoizgrađeni hram Rođenja Presvete Bogorodice.

Gradnja sabornog hrama u Zvorniku počela je 2008. godine, kada je tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zemljište. Posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice i prva je pravoslavna bogomolja koja je na području Zvornika izgrađena nakon skoro dva vijeka.

- Mi smo posebno srećni da njegova svetost u dogovoru s našim preosvećenim vladikom Fotijem, i uz blagoslov dolazi na taj veliki praznik za osvećenje, na malu Gospojinu - kaže Vidoje Lukić protojerej stavrofor, starješina Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Vjernici s nestrpljenjem očekuju dolazak njegove svetosti u Zvornik. Posljednja posjeta srpskog patrijarha ovom gradu bila je prije 90 godina.

Saborni hram ima pet kupola, a centralana je visoka 33 metra, što simbolizuje godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika visine 55 metara. Hram je dug 20, a širok 19 metara. Građen je po projektu arhitekte dr Dragana Јevtića iz Zvornika.

- Ponekad znam da se našalim i kažem ako Pariz ima Ajfelovu kulu, London Big Ben, onda i mi ovdje imamo naš hram koji je postao simbol našeg grada. Hvala svima koji su prepoznali značaj ove svetinje i pomogli izgradnju, počevši od gradske uprave - istakao je Lukić.

Iznad ove svetinje, u starom dijelu Zvornika, nalazi se hram Rođenja Sv. Јovana Preteče, ili "stara crkva" kako je zovu Zvorničani.

Izgrađena je prije dva vijeka, a zvona crkve je darivao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. Pod zaštitom je države sa vrijednim pokretnim ikonama, starim knjigama hrisovuljama i zastavom Srpskog zanatskog društva.