latinica  ћирилица
19/09/2023 |  09:24 ⇒ 09:27 | Autor: SRNA

Ostojićeva slikarski talenat usavršava u Trebinju

Devetnaestogodišnja Anastasija Ostojić, talentovana slikarka sa Pala, izložila je radove na ovogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji "Art simpozijum" i stala rame uz rame sa umjetnicima sa dugogodišnjim iskustvom iz Indije, Grčke, Srbije, Sjeverne Makedonije i cijele BiH.
Izložba radova Anastasije Ostojić - Foto: SRNA
Izložba radova Anastasije OstojićFoto: SRNA

Ostojićeva, koja je student prve godine trebinjske Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, bila je najmlađi učesnik simpozijuma na Palama među 20 umjetnika.

- Kao brucošu, pružila mi se prilika prošle i ove godine da kao najmlađi učesnik Likovne kolonije ''Art simpozijum'' budem dio ove priče i aktivno učestvujem u njenom radu, stanem rame uz rame sa eminentnim umjetnicima i tako pokažem svoj talenat" - priča Ostojevićeva za Srnu i dodaje da slika tehnikom akrilik.

Na izložbi likovnih radova, održanoj krajem avgusta na Palama, Ostojićeva je predstavila svoje radove, i to kompoziciju parketa i motiv dječije igraonice na Јahorini.

Ostojićeva navodi da je od iskusnih profesora i umjetnika na likovnoj koloniji dobila mnogo preporuka za unapređenje tehnike i rada.

- Njihovi savjeti sigurno će mi pomoći da izgradim svoj stil tokom daljeg školovanja i usavršavanja u ovoj grani umjetnosti - kaže Ostojićeva.

Ona zahvaljuje osnivaču i umjetničkom rukovodiocu Međunarodne likovne kolonije "Art simpozijum" Lazi Saviću, koji ju je pripremao za prijemni na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju i koji joj i dalje pruža podršku.

Prema njenim riječima, tokom prve godine studija imala je vremena da razmisli šta želi u budućnosti da usavrši, pa se tako odlučila za smjer grafika.

Ljubav prema slikanju od djetinjstva

Prema slikanju i crtanju Anastasija ljubav gaji još od djetinjstva, kada je kao šestogodišnjakinja više od dvije godine pohađala školu slikanja u Atini, gdje je privremeno živjela.

Nakon povratka na Pale, ona je nastavila da pohađa časove crtanja i slikanja zajedno sa tri godine mlađom sestrom Elenom, koja ima izuzetan talenat za muziku i crtanje.

- Ljubav prema crtanju nikad nije prestala, te sam nakon završene gimnazije upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju - ističe Ostojićeva i dodaje da, za sada, nema određeni stil koji prati.

Ona inspiraciju za rad nalazi u svom okruženju, a pretežno radi akrilik na platnu.

Ostojićeva svojom četkicom stvara umjetnička djela na kojima su mrtva priroda, životinje i portreti, uglavnom po slobodnoj volji.

Talenat, trud i rad krase ovu uzornu djevojku, koja u svemu ima bezrezervnu ljubav i podršku porodice.

Ostojićeva se nada da će nakon završetka studija imati priliku za dodatno usavršavanje van BiH.