latinica  ћирилица
19/09/2023 |  09:57 ⇒ 11:56 | Autor: Agencije

U Moskvi počele konsultacije Patruševa i Vang Јia: Tema strateška bezbjednost

U Moskvi su počele rusko-kineske konsultacije o strateškoj bezbjednosti, saopštila je pres služba Savjeta bezbjednosti Rusije, prenosi TASS.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Uz učešće predstavnika ministarstava i resora dvije zemlje, sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev i direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, ministar spoljnih poslova Vang Јi počeli su rusko-kineske konsultacije - navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, to je već 18. runda ovakvih konsultacija između Rusije i Kine.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da posjeta Vang Јia Rusiji ima za cilj razvoj bilateralnih odnosa, razmjenu mišljenja o bitnim temama, prije svega o strateškoj bezbjednosti Moskve i Pekinga, ali i realizaciju već postignutih dogovora.

Osim toga, sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije učestvovaće u trilateralnim bezbjednosnim konsultacijama u formatu Rusija-Kina-Mongolija. Kinesku stranu predstavljaće Vang Јi, a mongolsku sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost Mongolije Žadambin Enkhbajar.

Dan ranije, Patrušev i njegov kolega iz Mongolije održali su konsultacije u ruskoj prestonici u bilateralnom formatu. Razgovarali su o situaciji u Azijsko-pacifičkom regionu i zajedničkoj borbi Moskve i Ulan Batora "protiv falsifikovanja istorije".

Patrušev je na sastanku takođe napomenuo da Rusija smatra razvoj odnosa sa Mongolijom jednim od prioriteta svoje spoljne politike u Aziji.

Bezbjednosna saradnja Moskve i Pekinga

Rusija i Kina održavaju redovan dijalog o bezbjednosnim pitanjima.

Tako su u julu ove godine, na marginama sastanka visokih predstavnika zemalja BRIKS zaduženih za pitanja bezbjednosti u Јohanezburgu, Patrušev i Vang Јi razgovarali o pitanjima produbljivanja rusko-kineske saradnje u bilateralnim i multilateralnim formatima, kao i o širenju praktične interakcije između Moskve i Pekinga u cilju sveobuhvatnog jačanja bezbjednosti dviju zemalja.

Osim toga, na sastanku su kolege razmijenile mišljenje o situaciji u azijsko-pacifičkom regionu.

U maju su u Moskvi održane rusko-kineske konsultacije o javnoj bezbjednosti, pravosuđu i redu i miru.

Tada su na dnevnom redu bila pitanja saradnje nadzornih i istražnih organa dviju zemalja, kao i koordinacija između ministarstava pravde i specijalnih službi, uključujući i antiterorističku oblast.

Izvor: rt.rs