latinica  ћирилица
19/09/2023 |  10:46 | Autor: TANЈUG

Buran početak jesenjeg zasjedanja Sabora

Nakon dvomjesečne ljetnje pauze u Hrvatskom saboru je danas "aktuelnim prijepodnevom" počelo jesenje zasjedanje tokom kojeg će poslanici postavljati pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade.
Hrvatski sabor (Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP) -
Hrvatski sabor (Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP)

Sjednica je počela burno, podjelom opomena zbog prigovora poslanika na redoslijed postavljanja pitanja. Opoziciona poslanica Karolina Vidović Krišto je dobila čak pet opomena u kratkom roku nakon čega joj je onemogućeno učešće u raspravi danas i sutra.

Lider opozicionog Domovinskog pokreta i poslanik Ivan Penava, inače, bivši visoki funkcioner HDZ-a, je Plenkovića pitao "zašto Vlada devastira Hrvatsku i rastura Slavoniju", a kao dokaz je naveo depopulaciju i istorijsko visoko zaduženje države.

Plenković je Penavi odgovorio pitanjem: "Šta Vam je HDZ napravio da Vi ovako napadate postignuća HDZ-a". Plenković je potom počeo da nabraja projekte koji se sprovode u Vukovaru, čiji je gradonačelnik Penava.

- Ovakva propaganda ne može zasjeniti naša postignuća od 2016. O tome ćemo cijelo jutro - rekao je Plenković.

Veljko Kajtazi, poslanik iz reda manjina, pitao je zašto u Hrvatskoj postoji segregacija romske djece, koja su odvojena u posebne razrede, a ministar obrazovanja Radovan Fuks kaže da postoje "čisti romski razredi", najviše u Međimurskoj županiji.

Roditelji se zbog toga bune, ali ministar kaže da se to događa jer je većina učenika u blizini pojedinih škola romske nacionalnosti.