latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:20 ⇒ 11:20 | Autor: sputniknews.com

Borelj objavio šta očekuje od Beograda i Prištine poslije kraha dijaloga

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je da EU izražava zabrinutost zbog toga što strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije i njegovom Aneksu za implementaciju koji su, podsjeća, dogovoreni ranije ove godine, a obavezujući su i igraju ulogu na evropskom putu KiM i Srbije.
Ćozep Borelj (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Ćozep Borelj (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

U izjavi koja je objavljena na sajtu Evropskog savjeta, naglašeno je da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj vjeri, što znači početak implementacije na osnovu prijedloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obje strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu.

- Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova - navodi se u saopštenju Evropskog savjeta u kojem je Kosovo označeno sa "zvjezdicom - objavio je Borelj pet dana nakon sastanka na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu.

EU podsjeća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osjetljivog pregovaračkog procesa.

EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obje strane u deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova, nekoliko mjeseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su ranjeni građani, pripadnici Kfora, policija i predstavnici medija.