latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:20 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Kaluža: Upitan boravak Šmita, odgovore treba dati MIP

Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža rekao je za Srnu da je mnogo faktora koji bacaju sumnju na regularnost boravka Kristijana Šmita u BiH, te da je prilikom njegovog dolaska proceduru sprovelo Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, a ne Predsjedništvo BiH, kako se pokušava dezinformisati javnost.
Lučiano Kaluža - Foto: SRNA
Lučiano KalužaFoto: SRNA

- Procedura je vrlo jasna za izdavanje službenih iskaznica, odnosno akreditacije diplomatama. Nakon upućivanja diplomatske note, koja se upućuje Ministarstvu inostranih poslova, uz koju se dostavlja i kopija diplomatskog pasoša, navodi se da je potrebno da se izda službena akreditacija za diplomatu koji je stupio na dužnost - pojasnio je Kaluža.

On je dodao da u tom slučaju Predsjedništvo BiH nema nikakvu obavezu u procesu notifikacije.

- Upravo te izjave koje su se pojavile u medijima da Predsjedništvo treba dati određenu vrstu saglasnosti su potpuno pogrešne i radi se o nepoznavanju protokola. To najbolje govori o problemima unutar BiH - istakao je Kaluža.

Kada je riječ o Kristijanu Šmitu, Kaluža je istakao da zbog nedovoljnog broja informacija nije moguće tačno utvrditi kako je tekla procedura, ali mišljenja je da je diplomatska nota u Ministarstvo inostranih poslova upućena iz OHR-a, zbog čega je na njima i velika odgovornost jer ne postoji relevantna odluka u Savjetu bezbjednosti UN.

- Nemam uvid u to kako su dokumenti obrađeni i na koji način su dostavljeni. Definitvno imamo tehnički problem njegovog boravka u BiH. Onaj ko je uputio zahtjev za akreditaciju Šmita morao je da uputi i adekvatnu odluku o njegovom imenovanju - smatra Kaluža.

On je istakao da nije moguće akreditovati stranog diplomatu bez relevantne odluke zemlje iz koje dolazi ili međunarodne institucije zadužene za imenovanje.

- To je kao kada bi neka ambasada u Njemačkoj na svoju ruku poslala notu za diplomatu prema Ministarstvu inostranih poslova, a da taj diplomata nema relevantnu odluku o imenovanju u svojoj zemlji - pojasnio je Kaluža.