latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:24 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

Bauk: Pčelarima potrebna veća podrška Livanjskog kantona i Federacije

Livanjski kanton i FBiH ne pružaju dovoljno podrške pčelarstvu budući da je neophodno povećati podsticaje po košnici, kao i subvencije za nabavku nove opreme kako bi se ova grana razvijala - rekao je Srni pčelar Miloš Bauk iz Drvara čija se porodica godinama bavi proizvodnjom meda.
Pčelarstvo (Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK) -
Pčelarstvo (Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

Bauk je naveo da imaju podsticaje sa nivoa FBiH koji iznose 12 KM po košnici, a trebalo bi da bude oko 20 KM da bi mogli opstati.

On je dodao da Vlada Livanjskog kantona još nije usvojila drugi dio programa za podsticaj u kojima treba da se nađe i pčelarstvo.

- Potrebno je da se povećaju podsticaji po košnici, ono što sada FBiH pomaže dovoljno je za kupovinu lijekova, a troškovi po jednoj košnici su mnogo veći. To se posebno osjeti kada je loša godina i tada su pčelari u problemu jer se moraju snalaziti da opstanu - istakao je Bauk.

On je rekao da je potrebno pružiti i podršku u nabavci opreme za pčelare, jer je zastarjela ona koju već imaju.

- Subvencija za nabavku nove opreme bi u velikoj mjeri uticala na razvoj pčelarstva - dodao je Bauk.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj postoje subvencije za nabavku opreme za pčelarstvo, pa je tako mnogo pčelara modernijom opremom olakšalo rad u pčelinjaku, što im je omogućilo i da povećaju broj košnica i prihode od pčelarstva.

Porodica Bauk iz Drvara godinama unazad važi za proizvođače vrhunskog meda za čiji kvaliltet su dobili višestruka priznanja i nagrade.