latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:35 ⇒ 12:03 | Autor: Agencije

Članice G7 traže reformu Savjeta bezbjednosti

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam potvrdili su važnost jačanja sistema UN i reforme Savjeta bezbjednosti UN tokom sastanka na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, navela je u saopštenju japanski ministar spoljnih poslova Јoko Kamikava.
G7  (Foto:EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG) -
G7 (Foto:EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG)

- Članice G7 su posvećene radu sa svim članicama UN na jačanju uloge generalnog sekretara organizacije i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i ponovo su obavezale na reformu Savjeta bezbjednosti - navedeno je u saopštenju Kamikave.

Prema njenim riječima, članice G7 su ponovile da Kina "ima odgovornost da se pridržava ciljeva" i principa Povelje UN i izrazile zabrinutost zbog situacije u Istočnokineskom i Јužnokineskom moru, kao i zbog sjevernokorejskog "programa nuklearnih i balističkih raketa".

U saopštenju se ističe da lideri G7 dijele zabrinutost da bi saradnja Rusije i Sjeverne Koreje mogla da dovede do kršenja relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i da bi, takođe, mogla da ugrozi mir i bezbjednost Indo-pacifičkog regiona i šire.

- Oni su pozvali sve članice UN da u potpunosti i efikasno sprovode sve relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti i pozvali članice Savjeta da ispunjavaju svoje obaveze - dodaje se u saopštenju.

Razgovori su protekli u formatu radne večere, gdje je Јapan najavio da će sljedeći takav sastanak biti održan upravo u Јapanu od 7. do 8. novembra.

Sedmica sastanaka na visokom nivou Generalne skupštine UN počela je danas u Njujorku i trajaće do 26. septembra.