latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:45 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Bileća: Potrebna obnova Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" (VIDEO)

Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" u Bileći jedna je od najstarijih kulturnih ustanova na području Istočne Hercegovine.
Biblioteka u Bileći - Foto: RTRS
Biblioteka u BilećiFoto: RTRS

Ova ustanova, koja bi trebalo da uskoro proslavi 90-ti rođendan, ima problem- zgrada u kojoj je smještena biblioteka pod zubom vremena trpi oštećenja.

Građevina iz doba Austrougarske vladavine zahtijeva hitnu rekonstrukciju.

Osim osnovne bibliotečke aktivnosti, u ovoj ustanovi se organizuju brojna kulturna dešavanja.

Bibioteka raspolaže sa 25 hiljada knjiga, a knjižni fond se obogaćuje skromnim sredstvima i donacijama dobrih ljudi.

- Imamo preko 25 hiljada knjiga, trenutno nisu sve u policama, zato što nemamo dovoljno prostorja, to je problem. U Bileći svi čitaju, od najmlađih, preko osnovaca do penzionera, mi smo mala dobra porodica - navela je Sanja Bošković, direktorka Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović".

Sredstva za rekonstrukciju najstarije kulturne ustanove u Hercegovini obezbijediće Vlada Srbije, a iz opštine Bileća se nadaju da će sredstva biti uskoro na računu, da bi se otpočelo sa radovima.

- Srbija je planirala 300 hiljada evra za kompletnu rekonstrukcij, to je stara zgrada sa vrijednim primjercima knjiga. U zadnjem zemljotresu ona je znatno oštećena i praktično je van upotrebe. Sada kada dobijemo sredstva koja su obećana, počećemo rekonstrukciju, a to puno znači za grad, jer je u samom centru grada - rekao je Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća.

Stara zgrada u novom ruhu, očekuju biblitekari, mogla bi da privuče još veći broj čitalaca.

Osim primarne djelatnosti, bibliteka bi proširila sadržaje, koji će nakon rekostrukcije tek doći do izražaja.