latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:08 ⇒ 12:11 | Autor: sputniknews.com

Zaharova o posljedicama korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom: Јugoslavija je primjer

Odluka Velike Britanije i SAD da isporuče Kijevu oružje sa osiromašenim uranijumom dovelo je do najtežih, dugoročnih posljedica po region – na velikoj teritoriji je došlo do radioaktivne kontaminacije vode i zemljišta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
NATO bombardovanje - Foto: RTRS
NATO bombardovanjeFoto: RTRS

Ona je tako ukazala na još jedan "ekološki zločin kijevskog režima i zapadnih zemalja koje ga podržavaju isporukama oružja".

- Međunarodni i svjetski eksperti pokušavaju da se "izvuku", govoreći da to navodno nije u potpunosti pitanje nuklearne bezbjednosti. Naravno, ne mora se ni objašnjavati. Samo treba pogledati na taj problem, ne sa stanovišta fizike, nego hemije, a tamo ne postoji druga opcija nego da se to nazove globalnom katastrofom - kazala je Zaharova.

Ona je ponovo podsjetila na NATO agresiju na Јugoslaviju i posljedice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom.

- Podaci dobijeni nakon što su trupe NATO upotrijebile takvu municiju u Јugoslaviji i Iraku pokazuju da se u pogođenim područjima mogu očekivati brojni slučajevi onkoloških bolesti i prijevremene smrti, kao i dugoročni i negativan uticaj radijacije na stanovništvo i biljni i životinjski svijet - istakla je ona.

Zaharova je napomenula da je prije nekoliko dana američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo izrazio zabrinutost zbog prehrambene bezbjednosti, rekavši da bez ukrajinskog žita "svijet jednostavno neće preživjeti".

Međutim, čitav niz zemalja Evropske unije saopštio je da više ne namjeravaju da primaju to žito, kazala je Zaharova.

- Tu se postavlja drugo pitanje. Šta će biti sa žitom koje bude raslo na zemlji koja je kontaminirana municijom sa osiromašenim uranijumom? O tome sada ne razmišljaju ni Blinken, ni Stejt department ni američki ni evropski monopolisti u sferi poljoprivrednih industrijskih poslova, nije im do toga. Potrebno im je da ponovo napune džepove, kao što su i činili sve ovo vrijeme. Oni smatraju da to neće uticati na njih - zaključila je ona.