latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:08 | Autor: SRNA

Vujičić: Ne smiju se kontaminirati procedure izbora bilo kog rukovodioca

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić rekao je da treba voditi računa o precedurama prilikom imenovanja određenih rukovodilaca u institucijama BiH, a ne donositi odluke koje unaprijed kontaminiraju procedure izbora.
Miroslav Vujičić - Foto: SRNA
Miroslav VujičićFoto: SRNA

Vujičić je predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto postavio poslaničko pitanje na osnovu kog zakona je izvršeno imenovanje vršioca dužnosti direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH i znači li to protežiranje jednog od kandidata, te napuštanje javnog oglasa u Savjetu ministara.

- Napominjem da je ovo izvršeno dan prije početka testiranja kandidata koji su ispunili uslove - istakao je Vujičić i dodao da se odmah znalo da je taj kandidat favorizovan u odnosu na ostale.

U odgovoru iz Savjeta ministara je navedeno da je na osnovu Zakona o Savjetu ministara ova institucija donijela rješenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora, odnosno zamjenika direktora Službe do okončanja konkursne procedure, najduže na mandatni period od tri mjeseca.

Iz Savjeta ministara su naveli da je na istoj sjednici doneseno rješenje o razrješenju direktora, odnosno zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove zbog isteka mandata i spriječenosti obavljanja dužnosti.

Konkurs za prijem rukovodioca državnog službenika u Službi za zajedničke poslove institucija BiH, kako su naveli, objavljen je 14. aprila 2023. godine s krajnjim rokom za podnošenje prijava kandidata do 5. maja 2023. godine.

- Budući da je konkursna procedura bila u toku, da postupak nije bio okončan, Savjet ministara u trenutku imenovanja vršioca dužnosti direktora, odnosno zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH nije mogao biti upoznat o imenima kandidata koji su se prijavili na konkurs i pristupili testiranju - navodi se u odgovoru Vujičiću.

Vujičić je komentarišući ovaj odgovor rekao Srni da izborne procedura moraju biti otvorene i da se moraju voditi u skladu sa propisima gdje treba da budu birani najbolji.

On smatra da treba napustiti lošu praksu iz ranijeg perioda kad su imenovani vršioci dužnosti pa onda kroz konkurse legalizovali, jer se na ovaj način eliminišu konkurenti, a na kraju sve utiče na funkcionisanje uprave.