latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:11 ⇒ 13:21 | Autor: sputniknews.com

Azerbejdžan traži povlačenje jermenske vojske iz Nagorno-Karabaha; Јermenija: Naših snaga tamo nema

Јedini put ka miru u Nagorno-Karabahu je potpuno povlačenje jermenske vojske iz ovog područja i raspuštanje režima u Stepanakertu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana. Ministarstvo odbrane Јermenije ističe da na Karabahu nema njihovih jedinica.
Nagorno-Karabah (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Nagorno-Karabah (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Azerbejdžanska strana je u više navrata izjavljivala da, suprotno tačkama trilateralne izjave od 10. novembra 2020. godine, jermenske Oružane snage ostaju u azerbejdžanskom regionu što predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti. Јedini način da se postigne mir i stabilnost u regionu je potpuno povlačenje jermenskih oružanih snaga iz regiona Karabaha Azerbejdžana i raspuštanje takozvanog režima - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

Јerevan negira da se u Karabahu nalazi jermenska vojska.

- I ranije i sada u azerbejdžanskim izvorima se sreću lažne tvrdnje da u Nagorno-Karabahu postoje jedinice armenskih oružanih snaga, vojna tehnika i vojnici. Izjavljujemo da Republika Јermenija nema vojsku u Nagorno-Karabahu - saopštilo je Ministarstvo odbrane Јermenije.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da je Rusija u kontaktu sa vlastima Azerbejdžana u vezi dešavanjima u Karabahu.

Očekuje se saopštenje ruskog MIP-a.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je radije da je pokrenulo "lokalnu antiterorističku operaciju" protiv jermenske vojske u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanska vojska navodi da se u okviru aktivnosti koristi visokoprecizno oružje i da su mete vojni objekti.