latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:30 ⇒ 13:34 | Autor: sputniknews.com

Rusija se oglasila povodom eskalacije situacije u Karabahu: Zaustavimo krvoproliće (FOTO)

Rusija je veoma uznemirena naglom eskalacijom situacije u Nagorno-Karabahu i poziva strane u konfliktu da zaustave krvoproliće i da se vrate diplomatskim rješenjima, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Veoma smo uznemireni eskalacijom situacije u Nagorno-Karabahu. Rusija poziva strane u sukobu da zaustave krvoproliće, odmah prekinu vojne akcije i vrate se na političko-diplomatski put - rekla je ona.

Svi koraci za mirno rješenje problema Karabaha navedeni su u trilateralnoj izjavi lidera Rusije, Azerbejdžana i Јermenije koji su doneseni u periodu od 2020. do 2022. godine.

Prema riječima Zaharova, Moskva je trenutno u kontaktu po svim pitanjima, uključujući i azerbejdžansku stranu, nakon toga će Ministarstvo spoljnih poslova izdati saopštenje.

Zaharova je podvukla da sve strane konflikta, kako bi se riješila situacija, moraju da ispune prethodno preuzete obaveze, ne provociraju, već rade na smirivanju i rješavanju situacije.

Ona je istakla da ruske mirovne snage nastavljaju da obavljaju svoje funkcije u Karabahu, uprkos zaoštravanju i dodala da Moskva ponovo potvrđuje svoju privrženost rusko-jermenskom savezu.

- U trenutnoj situaciji, ruski mirovni kontingent nastavlja da ispunjava svoje zadatke. Polazimo od toga da će bezbjednost naših mirovnjaka bezuslovno osigurati sve strane. Komanda ruskog mirovnog kontingenta je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Јermena Karabaha i azerbejdžanskih vlasti u cilju prekida vatre i povratka na sprovođenje pomenutih trilateralnih sporazuma na najvišem nivou - zaključila je Zaharova.