latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:41 ⇒ 13:44 | Autor: TANЈUG

Cijene maslinovog ulja obaraju rekorde, u avgustu porasle za 130 odsto

Globalne cijene maslinovog ulja porasle su na 8.315 evra (8.900 dolara) po toni u septembru, podstaknute "ekstremno suvim vremenom" na Mediteranu, navodi se u novom izvještaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA).
Berba maslina (Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo) -
Berba maslina (Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo)

Kako tvrdi USDA, svjetske cijene maslinovog ulja su još u avgustu bile za 130 odsto veće u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi CNBC.

Španija, najveći svjetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mjesecima je pogođena intenzivnom sušom, a ljeto je bilo treće najtoplije u istoriji ove zemlje.

Prema podacima kompanije Mintek, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji je u protekloj sezoni pala je na oko 610.000 tona, što je pad od više od 50 odsto u poređenju sa uobičajenih 1,3 do 1,5 miliona tona.

Cijene maslinovog ulja u španskoj Andaluziji skočile su u septembru na 8,45 evra po litru, što je za 111 odsto više nego u istom mjesecu lani, a to je podstaklo i krađe ovog "tečnog zlata".

- Proizvodnja maslinovog ulja je zbog suše smanjena i u drugim zemljama kao što su Grčka i Italija, što povećava zabrinutost - rekao je stručnjak Minteka, Kajl Holand.

Grčka je drugi, a Italija treći najveću svjetski proizvođač maslinovog ulja.