latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:46 ⇒ 20/09/2023 | 09:02 | Autor: RTRS

Fond solidarnosti: Izmjenom u pravilniku smanjena papirologija koja je opterećivala roditelje (VIDEO)

Izmjenom u pravilniku Republičkog Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu roditeljima će biti refundirani putni i troškovi smještaja, a ukinut je rok o dostavljanju medicinske dokumentacije iz klinike u kojoj se dijete liječelo, rekla je direktorka Fonda Јasminka Vučković.
Јasminka Vučković - Foto: RTRS
Јasminka VučkovićFoto: RTRS

- U komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvom finansija donijeli odluku da se proširi pravo kada je riječ o troškovima puta i smještaja roditelja i uveli samo za taj dio refundaciju putnih i smještajnih troškova roditelja - rekla je Vučkovićeva u Banjaluci.

Ona je dodala da je to od ogromne pomoći roditeljima, jer ima djece koja obave i 15 pregleda u inostranstvu, što bio bio ogroman trošak.

Takođe, za roditelje koji nisu u mogućnosti da obezbijede prevod medicinske dokumentacije, to će besplatno učiniti banjalučka agencija sa kojom je Fond dogovorio saradnju.

Vučkovićeva je istakla da je za troje djece u Srpskoj neophodna transplantacija bubrega i da je pronađena klinika u Minsku u Bjelorusiji, a pomoć za prevoz ponudio je Kabinet predsjednika Republike.

On je rekla da je Fond ušao u proceduru, ali da je problem prevoz jer kada se obezbijedi organ dijete mora da bude u Minsku za 24 časa.

- To je veoma teško jer je ukinut redovan avionski saobraćaj. U pomoć nam je uskočio Kabinet predsjednika Srpske čiji će vozači i vozila biti na raspolaganju kad god to zatreba - navela je Vučkovićeva.

Osnivanjem Fonda solidarnosti 2018. godine, Republika Srpska je sistemski riješila jedno od najvažnijih pitanja - finasiranje liječenja i dijagnostike djece u inostranstvu.