latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:55 | Autor: SRNA

Sajam naoružanja u Beogradu od 25. do 28. septembra

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023", najveći i najznačajniji sajam takve vrste u regionu, biće održan u Beogradu od 25. do 28. septembra.
Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner" (Foto: Miloš Milojević) - Foto: TANЈUG
Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner" (Foto: Miloš Milojević)Foto: TANЈUG

Tokom četiri dana sajma, na Beogradskom sajmu u halama jedan, četiri i dva A, kao i na otvorenom prostoru proizvode će predstaviti više od 150 domaćih i stranih proizvođača, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ovaj sajam je prilika da se javnosti predstave dostignuća u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambenih tehnologija, kao i potencijali Srbije.

Osim kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambena industrija Srbije, koje su uz javno preduzeće "Јugoimport-SDPR" osnova srpskih potencijala u oblasti naoružanja i vojne opreme, na predstojećoj sajamskoj manifestaciji pojaviće se i brojni proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije.

Više od dvije decenije, sajam "Partner" bilježi stalni uzlazni trend po broju izlagača, prikazanih sredstava, poslovnih saradnika i posjetilaca, kao i po publicitetu koji dobija u domaćim i stranim medijima.

Od sajma "Partner" iz 2021. godine pa do sada, Vojnotehnički institut i domaća odbrambena industrija Srbije razvili su 66 novih sredstava, od kojih 21 "nulte".

Veći dio ovih sredstava biće izložen na predstojećem sajmu, pa će posjetioci moći da vide novorazvijene artiljerijsko-raketne sisteme, sisteme PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplove, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme.

Posjetioci će moći da vide i protivoklopne sisteme, telekomunikacione sisteme i sisteme upravljanja vatrom, vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa i širok dijapazon savremenog naoružanja i vojne opreme iz domaće proizvodnje, razvijenog ranijih godina.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo odbrane Srbije, a suorganizatori su "Јugoimport-SDPR" i Beogradski sajam. /